Kvasinky, kvasinkové infekce a jejich alternativní léčení podle bylinkáře Martina Kolára
Kvasinkové infekce, kvasinky, kandida… Saccharomyces aneb cukrová houba… Kdo jste se již s tímto problémem setkal "na vlastní kůži", jistě víte, jak moc umí kvasinky znepříjemnit život, jak zákeřně se v našich tělech dokáží při přemnožení chovat a co vše dokáží způsobit.
Jak se dívá na problematiku kvasinkových infekcí bylinkář
Martin Kolár, který vyrábí například Duhové elixíry a bylinné extrakty, a
to nejen pro "boj" s kvasinkami, ale i s dalšími fyzickými neduhy?
Kvasinky a kvasinkové infekce dle Martina Kolára:
"K nejčastějším příznakům kvasinkové infekce patří gynekologické výtoky,
svědění konečníku, šupinaté ekzémy, nadýmání, zápach z úst. Dalšími
neklamnými projevy přemnožených kvasinek, ale také plísní či baktérií,
jsou časté bolesti hlavy spojené s pocitem nevolnosti, tvorba lupů nebo
naopak mastící se pokožka hlavy, bolesti svalů a kloubů, neodolatelná
chuť na sladké, pálení a svědění kůže, suché dlaně, hluboké boláky,
akné, plísně kůže a nehtů, pachuť v ústech, záněty dásní, světlý jazyk,
nadýmání, průjmy, vředové záněty střeva, chronická onemocnění ledvin,
nesnášenlivost alkoholu, pálení, svědění a slzení očí, svědění v nose,
puchýřky, chronická rýma, ušní záněty s hnisavými výtoky, silné svědění
pohlavních orgánů, záněty močového měchýře a vaječníků, pokles sexuální
touhy, zduřelé uzliny, imunitní poruchy, opakované záněty, alergie na
potraviny, zimomřivost, noční pocení, otoky, poruchy koncentrace,
apatie, nespavost, deprese, chronická únava.
Kvasinky patří do říše hub – dokonalých organismů jdoucích vlastní evoluční cestou zcela mimo linii rostlin i živočichů. Za normálních okolností žijí rychle se množící kvasinky v lidském těle v symbiotickém, tedy přátelském vztahu. Díky přehnanému používání antibiotik, umělých hormonů, včetně antikoncepce, nejrůznějších chemikálií a celkovému odklonu od přírody se však tento křehký vztah zhruba před šedesáti lety v souvislosti s érou antibiotik narušil a došlo k tzv. dysbióze.
V přírodě mají houby funkci dekompozitorů – rozkládají mrtvá těla rostlin a živočichů na jednotlivé prvky, z kterých poté znovu vzniká nový život. Naše těla jsou však očividně "rozkládána" ještě za živa. Existuje dokonce lékařská diagnóza stavu, kdy bakterie a houby již zcela převezmou vládu nad naším tělem a my umíráme. Hovoříme o celkové sepsi organismu. Dosavadní lékařský přístup založený na nasazení antibiotik je zcela kontraproduktivní, to znamená, že má opačný efekt – dysbióza se pouze zhoršuje. Prakticky jedinou šancí je srovnat přemnožené stavy kvasinek za pomoci přírodních fungicidních prostředků a obnovit přátelské vazby přechodem na čistou stravu a pozitivní přístup k životu. Není náhoda, že kvasinkové problémy postihují zejména depresivní jedince, kteří se oblékají do černého oblečení, doma mají šero, přetopeno a nevětráno. Zkrátka ideální podmínky pro růst hub.
V souvislosti s rozmnožováním kvasinek, zejména kandidy, je důležité
zmínit další nepříjemnou skutečnost. Pokud se přemnožená kvasinka
dostane až na povrch kůže, např. v oblasti různých kožních záhybů, kde
se drží potřebné teplo a vlhko - pod prsy, v podpaží, mezi hýžděmi, u
pohlavních orgánů, mezi prsty nohou, kolem pupku, objeví se množství
zralých plodnic (bílý povlak, světlé šupiny). Tato místa silně svědí a
při škrabání postižené kůže se uvolňují miliony nových spor, které jsou
následně vdechnuty. Kvasinky se poté uchycují také na sliznicích
dýchacích cest, což se projevuje větším zahleněním či zduřením.
Cukrová houba
Latinský název kvasinek – Saccharomyces – znamená "cukrová houba" a z
tohoto faktu bychom také měli vycházet při hledání vhodných a nevhodných
potravin. S cukrem, především tím rafinovaným, je nutné se
nekompromisně rozloučit. Stejně tak s dalšími bílými jedy: mlékem a
mléčnými výrobky, bílou moukou, ztuženými tuky a oleji, kopanou solí.
Kvasinkám prospívá kyselé prostředí našeho těla, takže při
protikvasinkové dietě si z jídelníčku můžeme škrtnout také další
kyselinotvorné potraviny: konzervy, tropické ovoce, pečivo, obilné
vločky, dlouho vařené potraviny. Typické knedlo, vepřo, zelo je
klasickou ukázkou nezdravého způsobu stravování. České kuchyni vděčíme
za nezáviděníhodné čelní světové příčky v úmrtnosti na kardiovaskulární
choroby, rakovinu tlustého střeva či ledvin. Člověk k životu nepotřebuje
mít na talíři denně maso, mléčné výrobky, pečivo… Zaměřte se více na
čerstvou zeleninu, domácí ovoce, celozrnné obiloviny – jáhly, pohanku,
špaldu. Jezte co nejvíce potravin v syrovém stavu, případně používejte
jen krátkou tepelnou úpravu, např. v páře. Nepočítejte s tím, že se k
nám v blízké době dostanou v masovém měřítku nějaké pravdivé informace
ohledně výživy. Žijeme bohužel ve společnosti, která je ovládána tržními
zájmy. Nezbývá než se navrátit k přirozené intuici a rozumu.
Zajímá vás, které potraviny nejvíce prospívají kvasinkám a
způsobují jejich nekontrolovatelný růst a přemnožení? Čemu se při léčbě
vyhnout?
Vězte tedy, že je to Coca-Cola a podobné limonády, pivo, kečup, zákusky a
sladké pečivo, zmrzliny, slazené jogurty. Je také nutné se vyhnout všem
potravinám, při jejichž výrobě se používá kvasinek a droždí: veškerému
kynutému pečivu (s výjimkou kváskového celožitného chleba), méně
kvalitním vínům, plísňovým sýrům, octu a zelenině nakládané do octa,
fermentované sóji a rýži (Natto, Tempeh, Amasaké, Miso, některé sojové
omáčky) a rovněž hroznovému vínu a rozinkám. Bez vynechání těchto
pochutin je šance na trvalé zbavení se kandidóz, aspergilóz a dalších
typů mykóz jen velmi malá.
Nasaďte přírodní fungicidní látky
Hlavním základem léčby kvasinkových infekcí je však podání přírodních fungicidních látek. K těm patří zejména česnek, cibule, karbinec, levandule, lichořeřišnice, červené lapacho, Tea Tree Oil (TTO). Velmi dobré výsledky přináší léčebná kúra s elixírem Fungilen.
Tento čistě přírodní přípravek je založen na přímém odstranění
nežádoucích mikroorganismů, včetně všech druhů patogenních kvasinek.
Obsažený extrakt z penízovky sametonohé ve spolupráci s dalšími
likvidátory patogenních mikroorganismů levandulí lékařskou a
lichořeřišnicí větší potlačují spolehlivě růst kandidy. Výtažek z
puškvorce lékařského odstraňuje zánětlivá ložiska ve střevech a bříza
bělokorá v této směsi funguje jako drenáž všech uvolněných toxinů a
odpadních látek. Obsažené bylinky a penízovka mají na rozdíl od
klasických antibiotik svou inteligenci a ničí pouze nepřátelské
organismy. Laktobacilům a dalším potřebným baktériím naopak uvolňují
větší životní prostor ve střevech k lepší činnosti. Pokud je ve střevním
traktu dostatek těchto symbiotických baktérií, nemělo by docházet ke
vzniku kandidóz, neboť laktobacily mají za úkol kandidu hlídat před
přemnožením.
Připravte se na silného protivníka
Při léčbě kandidóz je třeba obrnit se někdy velkou trpělivostí, neboť
naším protivníkem je evolučně jeden z nejdokonalejších organismů vůbec.
Ozdravná kúra by měla trvat vždy nejméně 6 týdnů, což jsou 2 lahvičky
elixíru. Poté na dočištění doporučuji ještě lahvičku elixíru Detoxilen a
kvalitní probiotika, např. Ferzym. Po kratší pauze je často třeba tuto
kúru i několikrát zopakovat. Při vaginálních infekcích se osvědčil gel s
TTO – Femigel, Salufem. Při léčbě kvasinek je nutné dodržet nastíněnou
dietu, udržovat pitný režim a průchodná střeva, aby toxiny z
odumírajících kvasinek mohly odcházet ven z těla. Pravidelně si dopřejte
také horkou lázeň nebo saunu.
Možné nepříjemnosti při léčení kandidy
Rád bych upozornil na některé možné projevy umírající kandidy, při
kterých někteří neinformovaní pacienti zpanikaří a zbytečně léčbu
předčasně přeruší. Pokud je léčba kandidózy opravdu účinná, může se
krátkodobě objevit vyrážka, průjem, bolesti hlavy či stav podobný
opilosti. Jedná se o tzv. Herxheimer-Jarischovu reakci, kdy tělo reaguje
na toxické látky z rozpadajících se těl kvasinek. Těmto reakcím je
možné předejít dodržováním pitného režimu nejméně 2 litrů tekutin denně,
doporučené fungicidní diety či několika opakovanými klystýry.
Jedlá soda na odkyselování těla, pryč s cukrem a bezlepková dieta
Rovněž je dobré dbát na pravidelné odkyselování těla za pomoci jedné
lžičky jedlé sody rozpuštěné ve sklenici vody. Důležité je maximální
vyhnutí se rafinovanému cukru i jednoduchým cukrům jako je fruktóza a
galaktóza, které kvasinkám slouží za hlavní zdroj potravy. Prospěšné je
omezení kynutého pečiva a bílé mouky nebo dočasný přechod na bezlepkovou
stravu.
Silná vůle a trpělivost se Vám bude hodit
Při léčbě kandidy je potřebná také silná vůle, neboť kvasinky v ohrožení
produkují zvláštní jedovaté mykotoxiny, které působí přímo na mozková
centra a vyvolávají apatii, deprese, pocity bezmoci a nechuť cokoliv
změnit či se s sebou udělat. Při těchto těžkých stavech pomáhá vše, co
houby naopak nesnášejí: sucho, slunce a čerstvý vzduch.
Kvasinky a homeopatie
Nadějná je také léčba pomocí homeopatie, konkrétně homeopatickým
přípavkem Candida/Monilia albicans. Typickým pacientem tohoto
homeopatického léku je člověk, který potlačuje hněv či zuřivost, trpí
velkým nedostatkem energie a má zvýšenou touhu po sladkém. Má pocit, že
je na něj kladeno příliš mnoho požadavků a očekávání, které nemůže
zvládnout. Cítí se přetížený, neklidný, neustále spěchá a je v pohybu.
Častým tématem jeho života je potlačování projevů svobodné vůle,
nemožnost rozvíjet svou osobnost. Jde o zneužívané oběti, kterým se
nedostává lásky. Přichází bezmoc a bezbrannost. Ve snech se objevuje
krev, vraždy, války, znásilnění. Na fyzické úrovni se projevuje
především silná chuť na sladké. Sliznice uší, nosu a hrdla je narušena
(zduření, zahlenění, výtoky), objevuje se senná rýma a potravinové
alergie a další symptomy. V akutní fázi kvasinkového onemocnění
doporučuji začít potencí 5CH v dávkách 5 kuliček 3x denně. V další fázi
léčby je možné přejít na vyšší potenci 30CH. Na počátku homeopatické
léčby se problémy mohou přechodně zhoršit a na místě je proto
disciplinovanost a zodpovědná spolupráce s homeopatem.
Kvasinky v potravinářství
Určitou zajímavostí je použití kvasinek v potravinářské výrobě. Bez
tohoto druhu hub by nevznikla celá řada potravin, např. alkoholické
nápoje, včetně piva a vína či veškeré kynuté pečivo. Rychle rostoucí
houby se však používají i tam, kde bychom jejich přítomnost spíše
nečekali. Při výrobě krmných směsí se používá Candida utilis, blízká
příbuzná nechvalně známé Candidy albicans. Do "plesnivých" sýrů se
přidává kvasinka Kluyveromyces lactis, která uvolňuje bubliny plynu a
tvoří pak jeskyňky vystlané plísní. Do másla se pro potlačení žluknutí
dodává kvasinka Cryptococcus laurentii. Oranžovější barvy žloutku ve
slepičím vejci se dociluje přidáním červené kvasinky Phaffia rhodozyma
do krmení pro slepice. Také některé fermentované sojové výrobky vznikají
za pomoci kvasinek rodu Aspergilus – např. Tempeh, Natto, sojové
omáčky. Kvasinek se využívá i při výrobě některých drog, např. pervitinu
(efedrinu).
Poznámka: Článek pro www.vitastyle.cz připraven ve spolupráci s Bc. Martinem Kolárem, výrobcem Duhových elixírů a bylinných extraktů – www.elixiry.cz.