Mladý ječmen – přírodní zdroj enzymů, chlorofylu, bílkovin a dalších cenných látek

07.03.2016

Mladý ječmen patří asi k základním z řady zelených potravin alias super potravin. Z prášku mladého ječmene si můžete smícháním s vodou vytvořit velmi rychle zdraví prospěšný enzymaticky bohatý nápoj, plný zásadotvorných a biologicky aktivních přírodních látek.

Mladý ječmen se často řadí mezi tzv. potravinové doplňky či doplňky stravy, ale je to spíše racionální, celostní potravina, nadřazená potravinovým doplňkům. Mladý ječmen obsahuje kromě vitamínů, minerálů a stopových prvků též velké množství přírodních antioxidantů, aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin, enzymů, bílkovin a sacharidů a několik unikátních látek. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což bývá jedna z příčin mnoha onemocnění. Ječmen zpomaluje buněčné stárnutí, zlepšuje krevní obraz, působí probioticky, je prospěšný při anémii (chudokrevnosti), zácpě, pohybových potížích, dýchacích potížích a kožních problémech. Pomáhá normalizovat hladinu krevního cukru v krvi a hladinu cholesterolu, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, kardiovaskulárních potížích, poruchách spánku, špatné koncentraci a dalších potížích.

Tráva z ječmene a pšenice byla populární již ve 20. letech 20. století, jako "multivitamínový doplněk" v USA. Postupem času bylo učiněno mnoho výzkumů na různých místech světa, dokládajících prospěšnost těchto travin pro lidský organismus. Za větší rozšíření můžeme poděkovat pomyslnému "otci" zelené ječmenné šťávy, kterým je japonský lékař, vědec a farmaceut dr. Yoshihide Hagiwara. Jak se už tak stává, na počátku příběhu, jež skončil "zelenou ječmennou šťávou", stála osobní zdravotní krize dr. Hagiwary. Jako majitel jedné z největších farmaceutických firem v Japonsku spal velmi málo, mnoho pracoval, živil se převážně hamburgery a různými limonádami. K tomu dělal pokusy s organickou rtutí, nevědouc, jak moc je toxická. Výsledek se brzy dostavil. Ve věku 38 let byl téměř bez zubů, šedivý a na pokraji psychického a fyzického kolapsu, neschopen dál vést svou firmu. Takovéto okamžiky bývají často zlomovými životními momenty u mnoha lidí. Nejinak tomu bylo i u dr. Hagiwary. Začal zkoumat různé byliny a racionální výživu. Otestoval přes 200 zelených rostlin, lisoval je a zkoumal šťávy z nich. Skončil u obilovin, z nichž se ukázaly být nejlepší právě mladé listy ječmene, a to pro svou komplexnost a vyváženost látek, léčebné účinky i přijatelnou chuť. Díky vyvinutí šetrných technologií na zpracování se dostává tato šťáva mezi obrovské množství lidí. Dr. Hagiwara obdržel za vývoj zeleného nápoje vyznamenání za farmaceutické zásluhy a roku 1995 byl brazilskou vládou oceněn za přínos zdraví lidstvu celého světa.

Mezi nejoblíbenější zelené superpotraviny patří mladý ječmen a chlorella. Užívají-li se zelené potraviny společně, nemusí se konzumovat tak velké dávky každého z nich, neb účinek zelených potravin se při současném užívání násobí. Obě zelené potraviny mají ve svém složení mnoho společného (zejména vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Řasa Chlorella obsahuje, na rozdíl od Mladého ječmene, například vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který čtyřnásobně urychluje růst normální střevní flóry). Mladý ječmen má ve svém složení oproti řase navíc mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množství enzymů.

Základní přehled složení mladého ječmene:

  • Bílkoviny
  • Chlorofyl
  • Sacharidy
  • Tuky
  • Vláknina
  • Aminokyseliny
  • Vitamíny B1, B2, B3, B5, B6
  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vitamín A
  • Beta karoten
  • Kyselina listová
  • Vápník
  • Hořčík
  • Železo
  • Fosfor
  • Zinek
  • Draslík
  • Mangan
  • Měď
  • Chrom
  • Křemík
  • Sodík
  • Bór
  • Stříbro

Upozornění: Mladý ječmen není lékem ani náhražkou za léky. Ječmen nenahrazuje pestrou stravu, avšak skvěle ji doplňuje a dodává našemu tělu velké množství přirozených a biologicky aktivních živin.

Doporučení ke skladování: Aby byla enzymatická aktivita zachována, udržujte balení produktu v suchu, chladnu a temnu a při přípravě nápoje používejte vodu studenou nebo maximálně vlažnou. Prášek z balení nenabírejte nikdy vlhkou lžičkou. Používejte pokudmožno lžičku dřevěnou, skleněnou nebo plastovou.