Pár tipů pro spokojená játra aneb jaro i játra milují zelenou!
Po dlouhé zimě tu máme období jara, čas rašení, pučení, kvetení, ale také období, ve kterém se hodně z nás potýká s tzn. jarní únavou, a o to více, pokud je "typické aprílové počasí" se svými výkyvy teplot a tlaků. Jarní období je spjaté s játry a žlučníkem, které přes zimu dostaly pěkně zabrat díky hutnějším, tučnějším a sladším jídlům, případně o to více, pokud jste si užívali na večírcích a oslavách v alkoholovém opojení. Na jaře je tedy vhodné podpořit regeneraci jater, a tím se nastartovat do aktivnější části roku.
V
minulosti bylo období předjaří přirozeně spojené s půsty, jelikož
zásoby potravin docházely. Z tohoto důvodu se svatby nepořádaly v
květnu, jelikož případný novorozenec by se narodil do nuzného období. Do
přirozenosti ročního cyklu pak zapadly i náboženské rituály, mnozí
jistě známe čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, tedy většina nás
pouze z doslechu. Od chvíle, kdy vidíte vylézat z pod sněhu zelené
výhonky rostlin, nastává čas změnit jídelníček.
1. Předně striktně vyškrtneme všechny polotovary a
pokrmy, které prošly konzervací či jiným zásahem potravinářského
průmyslu, díky kterému byly "obohaceny" o barviva, stabilizátory a další
pro tělo toxické látky. Zaměříme se na stravu čerstvou a jednoduchou,
bohatou na vlákninu. Můžeme absolvovat rýžový půst, horkokrevní půst na
šťávách nebo vydržet měsíc bez cukru, mouky a mléka. Výsledkem bude
pročištěné tělo a pohled na váhu nás rozhodně potěší, jelikož kila
půjdou přirozeně dolů.
2. Játra milují zelenou, a proto si neváhejte na talíř přidat mladé kopřivy, listy pampelišek nebo sedmikrásek, medvědí česnek a jiné poklady, které nám příroda v tuto dobu nabízí.
Doma si můžete vypěstovat v květináči svůj vlastní zelený mix. Pokud si ho odšťavníte, zvýšíte tím efektivitu detoxikačního procesu a snadno dostanete vitamíny a minerály do těla, bez jinak potřebného trávení. Šťávy jsou pro naše buňky něco jako očistné a výživné trysky.
Pokud nemáte tyto možnosti, můžete si pořídit usušenou šťávu z mladého ječmene nebo pšenice a snadno si ji pomocí shakeru připravit. Skvěle se doplňuje s chlorellou, která má speciální vlákninu, díky níž je schopna všechno vyplavené spolehlivě odvést z těla ven. Nemáme-li totiž čistá střeva a škodlivé látky v těle zůstanou, výsledný efekt by byl takový, že by se nám přitížilo. A pro nezelenomilce jedna vychytávka – Vitamineral Green v kapslích – instantní salát z mladých rostlin a řas pro všechny. Tyto vitamínové a výživové vychytávky koupíte například ve VitalVibe e-shopu »
3. Další zelenina vhodná pro očistu jater, kromě té zelené, je červená například řepa a mrkev.
Betakaroteny se přeměňují na vitamín A, jež pomáhá detoxikovat tělo a
redukuje tuk v játrech. Červená řepa má zvláště příznivý efekt na
žlučník a vylučování žluči. Jako přípravu zvolíme vaření na páře,
dušení, odšťavnění nebo kvašení. Kyselá chuť je koneckonců dominantní
chutí jara.
4. Z bylin je v souvislosti s játry nejvíce oblíbený výtažek nebo olej z ostropestřce mariánského, který prokázal silné ochranné a regenerační účinky. Je to největší pomocník při onemocněních jater, léčbě syntetickými medikamenty nebo chemoterapii, jež játra velmi zatěžují. Dokáže odbourat i těžké kovy a jiné oxidanty ze znečištěného prostředí.
Určitě jste také slyšeli o kořenu pampelišky, který je jemnější variantou k ostropestřci a je nedílnou součástí jaterních čajů. A v neposlední řadě zažívá svůj boom kurkuma, jež má mnoho dalších zdraví prospěšných účinků včetně protizánětlivého a antidepresivního.Pokud cítíte, že vaše játra potřebují silnou akci bylin, vyzkoušejte špičkový produkt Liver Rescue z dílny amerického naturopata Jametha Sheridana.
5. V aromaterapii se k očistě těla používá citrónová esence,
která je silným organickým rozpouštědlem, a pročistí tak zanesené
buněčné membrány i drobné kamínky či tukové záplaty. Zvolit můžeme i esenci grepovou,
která ještě více stimuluje odbourávání tuků. Vylučovací funkci pak
podporuje esence mátová. Stačí tedy jednu kapku citrónu do sklenice vody
dopoledne a jednu kapku máty odpoledne, a vypít! Vztahuje se pouze na
esence terapeutické kvality jako jsou ty od Young Living.
6. A nesmíme zapomenout na tak zvanou "doktrínu signatur", která vyjadřuje myšlenku, že podobné léčí podobné – zdravá kuřecí nebo telecí játra z ekologického chovu, kde se nepoužívají GMO krmiva a hormony, i ta jsou našim játrům prospěšná. Obsahují vitamíny A, B, kyselinu listovou, železo, zinek, měď, chrom a koenzym Q10. Na trhu už se dokonce objevují i sušená játra v kapslích jako doplněk stravy. Pokud nepatříte mezi zapřísáhlé vegany, můžete zkusit (třeba výjimečně) i tuto variantu.
A důležitá poznámka na konec. Při každé očistné kúře hlavně nezapomeňme dostatečně pít vodu, abychom řádně vylučovali a předešli nežádoucím projevům detoxikace.
Zdroj: Vitalvibe.cz
- e-shop s raw, bio a superpotravinami. Článek na webu www.vitastyle.cz
uveřejněn se svolením autorů. Kopírování bez předchozího písemného
souhlasu je zakázáno.