Bananaska aneb banánová bábovka bezlepková a veganská

30.01.2017

Recept na domácí veganskou banánovou bábovku bez lepku, s pohankovou a kukuřičnu moukou. Pro milovníky banánů ve všech podobách. Bábovka chutná opravdu banánově a také tak voní. Díky banánům vydrží bábovka i déle vlhčí. Tento jednoduchý recept je bez vajec, bez mléka a laktózy, bez bílého rafinovaného cukru a bez lepku. Z níže uvedených ingrediencí vznikne bábovka o průměru 18 cm a výšce cca 8 cm.

INGREDIENCE:

  • 2 zralé banány
  • Hrnek (150 g) kukuřičné mouky
  • Hrnek (180 g) pohankové mouky*
  • 130 g surového třtinového nebo kokosového cukru**
  • 3 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
  • 1 čajová lžička bezlepkového kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 50 ml kokosového oleje
  • 400 ml sójového mléka


Pozn.: *U pohankové mouky je důležité vybrat tu "správnou", a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš "pohankově voňavé" nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr. Kokosový cukr Vanilla koupíte například zde »


POSTUP:

  1. Cukr pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu - pokud mlýnek nemáme, můžeme použít i krystalový cukr).
  2. Smícháme všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, sodu a kypřící prášek.
  3. Banány, mléko a rozpuštěný olej rozmixujeme a přelijeme do velké mísy.
  4. Do mísy s tekutou směsí postupně vmícháme (příp. vmixujeme ručním mixérem) suchou směs a vytvoříme těsto.
  5. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
  6. Těsto dáme do formy.
  7. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme 50-60 minut, dle typu trouby. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
  8. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.