Bananaska aneb banánová bábovka bezlepková a veganská
Recept na domácí veganskou banánovou bábovku bez lepku, s pohankovou a kukuřičnu moukou. Pro milovníky banánů ve všech podobách. Bábovka chutná opravdu banánově a také tak voní. Díky banánům vydrží bábovka i déle vlhčí. Tento jednoduchý recept je bez vajec, bez mléka a laktózy, bez bílého rafinovaného cukru a bez lepku. Z níže uvedených ingrediencí vznikne bábovka o průměru 18 cm a výšce cca 8 cm.
INGREDIENCE:
- 2 zralé banány
- Hrnek (150 g) kukuřičné mouky
- Hrnek (180 g) pohankové mouky*
- 130 g surového třtinového nebo kokosového cukru**
- 3 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
- 1 čajová lžička bezlepkového kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 50 ml kokosového oleje
- 400 ml sójového mléka
Pozn.: *U pohankové mouky je důležité vybrat
tu "správnou", a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš "pohankově
voňavé" nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr. Kokosový cukr Vanilla koupíte například zde »
POSTUP:
- Cukr pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu - pokud mlýnek nemáme, můžeme použít i krystalový cukr).
- Smícháme všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, sodu a kypřící prášek.
- Banány, mléko a rozpuštěný olej rozmixujeme a přelijeme do velké mísy.
- Do mísy s tekutou směsí postupně vmícháme (příp. vmixujeme ručním mixérem) suchou směs a vytvoříme těsto.
- Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
- Těsto dáme do formy.
- Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme 50-60 minut, dle typu trouby. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
- Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.