Bezlepkové pohankové perníčky – domácí vánoční cukroví
01.12.2023
Recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru. Zdravější varianta klasických perníčků, vhodná jako vánoční cukroví. Těsto můžete využít i během Velikonoc na výrobu perníkových vajíček a zajíčků. Vyzkoušejte, chuťově si rozhodně nezadají s klasickými perníčky.
INGREDIENCE na cca 4 plechy:
- 300 g pohankové mouky hladké
- 150 g třtinového cukru rozemletého v mlýnku na prášek (případně kokosového)
- 3 polévkové lžíce tekutého medu
-
5 polévkových lžic panenského oleje z vlašských ořechů (nebo lískových), příp. slunečnicového oleje, kokosového oleje či rozpuštěného rostlinného másla
- ½ kávové lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
- 3 celá vejce (dvě do těsta a jedno na potření perníčků před jejich pečením)
- 2 až 3 čajové lžičky perníkového koření (skořice, hřebíček, badyán apod.)
POSTUP:
- Na vále nebo v míse promísíme suché ingredience, tedy mouku s cukrem, kypřícím práškem a kořením.
- Uprostřed hromádky vytvoříme důlek a do něj rozklepneme dvě vajíčka, přidáme tekutý med (pokud jste jej rozehřívali, musí už být vychladlý) a přidáme olej (či rostlinné máslo).
- Zpracujeme do těsta – nejprve třeba jídelním nožem a pak rukama dopracujeme.
- Těsto necháme uležet v chladu do druhého dne (nesmí zmrznout, aby se nestrhalo, pak by perníčky praskaly).
- Vezmeme si vál, lehce posypeme pohankovou moukou a vyválíme část těsta na placku cca 0,3 mm vysokou. Vykrajujeme tvary a dáváme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokračujeme, dokud nezpracujeme celé těsto.
- Jedno celé vajíčko rozklepneme do hrníčku a vidličkou pořádně rozšleháme – propojíme. Poté vajíčkem potíráme tvary (perníčky) na plechu, opatrně tak, aby se vajíčko nedostalo pokudmožno mimo těsto.
- Rozehřejeme troubu na 190 °C a poté pečeme asi 10 až 12 minut – délka záleží na výšce a velikosti tvarů i typu trouby. Po cca 8 minutách plechy otočíme, aby se dopekly rovnoměrněji. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že na dotyk nejsou už moc měkké, a jdou lehce popostrčit po plechu (nedrží už nalepené na pečícím papíru).
- Plechy vyndáme z trouby, perníčky necháme na plechu zchladnout – na plechu ještě trošku dojdou. Po vychladnutí perníčky přeskládáme z plechů na suchá prkénka nebo vál a necháme cca do druhého dne "dýchat". Poté uložíme do uzavíratelných krabiček a skladujeme v suchu a na chladnějším místě.