Bezlepkový makovo–švestkový koláč

01.02.2023

Zejména v čase sklizně švestek se vám bude hodit třeba tento recept na domácí voňavý bezlepkový makovo–švestkový koláč, bez mléka a bez bílého rafinovaného cukru.

INGREDIENCE na formu kulatou o průměru 23 cm nebo hranatou o velikosti cca 22x22 cm:

Korpus:

  • 10 dkg rýžové mouky
  • 10 dkg mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru
  • 11 dkg mletých či nasekaných vlašských ořechů
  • 4 vejce**
  • 6 polévkových lžic vlažné vody
  • 1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy

Horní vrstva:

  • Hrnek máku
  • 2 hrsti čerstvých švestek
  • 2 polévkové lžíce medu (nebo jiného agáve či javorového sirupu)
  • 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru
  • 100 ml sojového mléka (nebo mandlového, rýžového, nejlépe s třtinovým cukrem či natural)

Vysvětlivky:
* Některé surové třtinové cukry se dají koupit už v téměř práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku. Nemáte-li mlýnek, nevadí, lze použít i krystalový.
** Máte doma málo vajíček? Lze použít i jen 2 vajíčka, korpus je pak malinko nižší, trochu méně nadýchaný, ale určitě také dobrý, neváhejte vyzkoušet i tuto verzi, chcete-li použít méně vajec. Přidáte pak jen 1-2 lžíce vody navíc

POSTUP – 3 fáze (A, B, C):
A) 1. fáze – korpus:


  1. Připravíme si suchou směs = do mísy dáme mouku, sodu, ořechy a promícháme.
  2. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku nebo šlehací nádobě stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  3. Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a spojíme (pořádně smícháme / tzv. utřeme).
  4. Do mísy se žloutky s cukrem přidáme vodu a promícháme metličkou.
  5. Přimícháme postupně suchou směs.
  6. Z bílků ušleháme sníh.
  7. Nyní sníh vmícháme po částech do těsta, spíše těsto nadzvedáváme.
  8. Pečící formu vymažeme troškou kokosového oleje a těsto dáme do formy.
  9. Troubu vyhřejeme na 150 °C a pečeme nejprve 30 minut, během kterých si připravíme horní vrstvu dle postupu níže.


B) 2. fáze – horní makovo–švestková vrstva:

  1. Zatímco se nám peče korpus, omyjeme švestky, vypeckujeme je, rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Umeleme mák.
  3. Odměříme 100 ml rostlinného mléka (sojové, rýžové, mandlové) a přivedeme v kastrůlku k varu.
  4. Do vařícího mléka přidáme švestky, promícháme a asi po 30 sekundách vypneme vařič.
  5. Přidáme 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru a 2 polévkové lžíce medu a rozmícháme.
  6. Po rozpuštění medu přidáme ke švestkám pomletý mák, zamícháme a necháme stát, než se dopeče korpus.


C) 3. závěrečná fáze – dopečení:

  1. Po uplynutí 30 minut vyndáme z trouby korpus a dáme na něj opatrně makovo-švestkovou vrstvu. Lehce, netlačíme na korpus.
  2. Vrátíme do trouby a dopékáme 15 minut.
  3. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.