Bezlepkový makovo–švestkový koláč
Zejména v čase sklizně švestek se vám bude hodit třeba tento recept na domácí voňavý bezlepkový makovo–švestkový koláč, bez mléka a bez bílého rafinovaného cukru.
INGREDIENCE na formu kulatou o průměru 23 cm nebo hranatou o velikosti cca 22x22 cm:
Korpus:
- 10 dkg rýžové mouky
- 10 dkg mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru
- 11 dkg mletých či nasekaných vlašských ořechů
- 4 vejce**
- 6 polévkových lžic vlažné vody
- 1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy
Horní vrstva:
- Hrnek máku
- 2 hrsti čerstvých švestek
- 2 polévkové lžíce medu (nebo jiného agáve či javorového sirupu)
- 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru
- 100 ml sojového mléka (nebo mandlového, rýžového, nejlépe s třtinovým cukrem či natural)
Vysvětlivky:
* Některé surové třtinové cukry se dají koupit už v téměř práškové
formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové,
umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku. Nemáte-li mlýnek, nevadí, lze použít i krystalový.
** Máte doma málo vajíček? Lze použít i jen 2 vajíčka, korpus je pak malinko nižší, trochu méně
nadýchaný, ale určitě také dobrý, neváhejte vyzkoušet i tuto verzi, chcete-li použít méně vajec.
Přidáte pak jen 1-2 lžíce vody navíc
POSTUP – 3 fáze (A, B, C):
A) 1. fáze – korpus:
- Připravíme si suchou směs = do mísy dáme mouku, sodu, ořechy a promícháme.
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku nebo šlehací nádobě stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- Do mísy ke žloutkům přidáme cukr a spojíme (pořádně smícháme / tzv. utřeme).
- Do mísy se žloutky s cukrem přidáme vodu a promícháme metličkou.
- Přimícháme postupně suchou směs.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Nyní sníh vmícháme po částech do těsta, spíše těsto nadzvedáváme.
- Pečící formu vymažeme troškou kokosového oleje a těsto dáme do formy.
- Troubu vyhřejeme na 150 °C a pečeme nejprve 30 minut, během kterých si připravíme horní vrstvu dle postupu níže.
B) 2. fáze – horní makovo–švestková vrstva:
- Zatímco se nám peče korpus, omyjeme švestky, vypeckujeme je, rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky.
- Umeleme mák.
- Odměříme 100 ml rostlinného mléka (sojové, rýžové, mandlové) a přivedeme v kastrůlku k varu.
- Do vařícího mléka přidáme švestky, promícháme a asi po 30 sekundách vypneme vařič.
- Přidáme 2 čajové lžičky skořicového třtinového cukru a 2 polévkové lžíce medu a rozmícháme.
- Po rozpuštění medu přidáme ke švestkám pomletý mák, zamícháme a necháme stát, než se dopeče korpus.
C) 3. závěrečná fáze – dopečení:
- Po uplynutí 30 minut vyndáme z trouby korpus a dáme na něj opatrně makovo-švestkovou vrstvu. Lehce, netlačíme na korpus.
- Vrátíme do trouby a dopékáme 15 minut.
- Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.