Bramboračka s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem
Recept na domácí bramboračku s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem. Polévku si můžete udělat hodně hustou anebo řidší, podle toho, jak máte polévky raději. Hustotu ovlivníte navýšením nebo ubráním brambor nebo čočky. Polévka je přirozeně bezlepková, veganská a bez přidaného cukru. Ocení ji i možná příznivci syrové stravy alias raw food, neboť je v ní i podíl čerstvých ingrediencí, které se do polévky přidají až za nižší teploty, čímž si zachovají hodnotné živiny a polévka je tak výživnější a lépe stravitelná. Nejde ovšem o klasickou 100% vitariánskou aneb raw food polévku.
INGREDIENCE na cca 3-4 porce polévky:
- Šálek loupané červené čočky
- Asi 5 brambor
- 2 až 4 středně velké mrkve
- Dýňový olej (za studena lisovaný, tzv. panenský)
- Sůl (nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu, keltská, růžová himalájská nebo vulkanická sůl)
- Mletý kmín
- Koření dle obliby (česnek medvědí, čerstvý česnek, bylinkové polévkové koření…, (bez glutamátu/glutamanu či přidaného cukru)
- Čerstvá pažitka nebo petrželka na posyp
POSTUP:
- Čočku propláchneme a dáme do hrnce.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, propláchneme a přidáme do hrnce k čočce. Zalijeme vodou (množství dle počtu osob), přidáme sůl, kmín a dáme vařit.
- Než se uvaří brambory s čočkou, připravíme si mrkve. Očistíme je a nahrubo nastrouháme.
- Až jsou hotové brambory, polévku na chvilku odstavíme, aby trošku vychladla.
- Do mixéru dáme nastrouhanou mrkev, 1-2 čajové lžičky dýňového oleje a nalejeme do něj cca třetinu polévky z hrnce = jak trochu vody (tekutiny), tak trochu brambor i čočky. Rozmixujeme do hladka a přelijeme do hrnce. V hrnci promícháme, ochutnáme a případně přidáme sůl, koření, česnek, jak kdo má rád.
- Polévka lze hned servírovat. Pokud ji budete podávat později a mezitím vychladne, tak ji pak za stálého míchání ohřejte jen do teploty cca 42-45 °C (Tak akorát teplota, abyste polévku mohli jíst a nespálili si jazyk. Můžete do polévky vnořit prst a nespálíte si ho). Tím zachováte v polévce kvalitu dýňového oleje i mrkve.
- Polévku ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou apod. - dle chuti.