Bramboračka s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem

04.03.2015

Recept na domácí bramboračku s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem. Polévku si můžete udělat hodně hustou anebo řidší, podle toho, jak máte polévky raději. Hustotu ovlivníte navýšením nebo ubráním brambor nebo čočky. Polévka je přirozeně bezlepková, veganská a bez přidaného cukru. Ocení ji i možná příznivci syrové stravy alias raw food, neboť je v ní i podíl čerstvých ingrediencí, které se do polévky přidají až za nižší teploty, čímž si zachovají hodnotné živiny a polévka je tak výživnější a lépe stravitelná. Nejde ovšem o klasickou 100% vitariánskou aneb raw food polévku.

INGREDIENCE na cca 3-4 porce polévky:

  • Šálek loupané červené čočky
  • Asi 5 brambor
  • 2 až 4 středně velké mrkve
  • Dýňový olej (za studena lisovaný, tzv. panenský)
  • Sůl (nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu, keltská, růžová himalájská nebo vulkanická sůl)
  • Mletý kmín
  • Koření dle obliby (česnek medvědí, čerstvý česnek, bylinkové polévkové koření…, (bez glutamátu/glutamanu či přidaného cukru)
  • Čerstvá pažitka nebo petrželka na posyp


POSTUP:

  1. Čočku propláchneme a dáme do hrnce.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, propláchneme a přidáme do hrnce k čočce. Zalijeme vodou (množství dle počtu osob), přidáme sůl, kmín a dáme vařit.
  3. Než se uvaří brambory s čočkou, připravíme si mrkve. Očistíme je a nahrubo nastrouháme.
  4. Až jsou hotové brambory, polévku na chvilku odstavíme, aby trošku vychladla.
  5. Do mixéru dáme nastrouhanou mrkev, 1-2 čajové lžičky dýňového oleje a nalejeme do něj cca třetinu polévky z hrnce = jak trochu vody (tekutiny), tak trochu brambor i čočky. Rozmixujeme do hladka a přelijeme do hrnce. V hrnci promícháme, ochutnáme a případně přidáme sůl, koření, česnek, jak kdo má rád.
  6. Polévka lze hned servírovat. Pokud ji budete podávat později a mezitím vychladne, tak ji pak za stálého míchání ohřejte jen do teploty cca 42-45 °C (Tak akorát teplota, abyste polévku mohli jíst a nespálili si jazyk. Můžete do polévky vnořit prst a nespálíte si ho). Tím zachováte v polévce kvalitu dýňového oleje i mrkve.
  7. Polévku ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou apod. - dle chuti.