Bramborové a řepné medailonky s kešu-cibulkovým a koprovým raw dipem
06.10.2016
Recept na pečené brambory a pečenou červenou řepu s raw kešu-cibulkovým a raw koprovým dipem.
Hodí se jako příloha nebo třeba k večeři samostatně či s různými druhy čerstvé zeleniny (ledový
salát, okurka, paprika). Tento recept je veganský, vegetariánský a bezlepkový. Dipy jsou dokonce v raw food kvalitě.
INGREDIENCE:
- Červená řepa
- Brambory
- Kešu ořechy natural (šálek, 100-150 g)
- Čerstvý kopr
- Jarní cibulka
- Olivový nebo slunečnicový olej
- Sůl (nejlépe mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
- Čerstvá zelenina dle chuti jako příloha
POSTUP:
- Červenou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka
- Brambory očistíme (pokud jsou nové, ponecháme ve slupce) a nakrájíme na kolečka
- Řepu i brambory napíchneme na špejle a položíme na plech s vyšším okrajem nebo skleněnou zapékací mísu. Posolíme a pokapeme olejem. Dáme do trouby a pečeme při 220 °C cca 40 až 50 minut (dle typu trouby a druhu brambor). Během pečení 1-2x dokápneme olej a otočíme špejle. Můžeme posypat i oblíbeným kořením na brambory (rozmarýn, tymián apod.).
- Během pečení si připravíme dipy. Nejprve rozmixujeme natural kešu ořechy na prášek, poté přidáme trochu vody a rozmixujeme do krémova. Vodou ředíme postupně po troškách, až do konzistence dle našich představ. Lehce osolíme a znovu krátce promixujeme. Půlku krému dáme stranou do misky a ručně do něj vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku.
- Do druhé půlky kešu krému přidáme očištěný kopr a rozmixujeme dohladka. Tím máme hotové oba dipy.
- Po dopečení brambor a řepy medailonky servírujeme, společně s dipy a čerstvou zeleninou.