Chia pudink s jahodami a makovým mlékem (raw food)
09.06.2020
Raw chia pudink s jahodami a makovým mlékem
je oblíbeným dezertem pro dospělé i děti. Díky makovému mléku bohatý na
vápník, díky chia semínkám na vlákninu, antioxidanty, bílkoviny,
vitamíny, minerály – jako například již zmiňovaný vápník, dále fosfor,
draslík, hořčík. No a jahody jsou samozřejmě také zásobárna mnoha
vitamínů a minerálů. Veganský raw a bezlepkový recept.
INGREDIENCE na 4 porce:
Na spodní vrstvu:
- 2 lžíce máku, namočeného přes noc ve studené vodě
- 4 polévkové lžíce chia semínek
- 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo kokosového nektaru
- Lžička skořice
Na horní vrstvu:
- 2 hrnky čerstvých jahod
- 1 polévková lžíce agáve sirupu - záleží dle sladkosti jahod
- Pár kapek citronové šťávy
POSTUP – dolní vrstva:
- Namočený mák rozmixujeme v cca 350 ml vody, poté přecedíme 2-3x přes sítko. Mělo by nám vzniknout přibližně 300 ml makového mléka (nebo maličko více).
- Do mléka vmixujeme nebo vmícháme skořici a agáve sirup.
- Do ochuceného makového mléka dáme 4 lžíce chia semínek a lžičkou promícháme. Asi po 5 minutách promícháme znovu a necháme chvíli odstát. Počkáme, až chia semínka nabobtnají, a po chvíli opět promícháme. Než hmota ztuhne do pudinkové konzistence, přelijeme ji na dno 4 skleniček nebo skleněných misek.
- Dáme do ledničky cca na 2 až 4 hodiny odstát.
POSTUP – horní vrstva:
- Jahody očistíme, dáme si stranou asi 8 pěkných celých jahod a zbytek rozmixujeme s pár kapkami citronové šťávy. Pokud jsou jahody málo sladké, dosladíme agáve sirupem či jiným oblíbeným sladidlem.
- 4 jahody nakrájíme na čtvrtky a vmícháme do rozmixovaných jahod.
- Vyndáme z ledničky skleničky s chia pudinkem a vytvoříme jahodovou vrstvu. Navrch ponoříme jednu celou jahodu.
- Servírujeme.
Tip: Některé ingredience v raw kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz »