Cizrnový humus (hoummos, hummus) aneb cizrnová pasta, pomazánka či kaše
Recept na domácí cizrnový humus (hummus, hoummos). Oblíbená vegetariánská pochoutka, pocházející pravděpodobně z oblastí Středozemí a blízkého Východu. Humus najdete v receptech libanonské kuchyně, turecké a řecké kuchyně, ale také třeba marocké kuchyně. Cizrnový humus se dá konzumovat jako pomazánka na pečivo nebo jako kaše, ke které přikusujete pita chleba, placky, krekry či jiné pečivo, nebo jako "pasta", do které si "namáčíte" nakrájené kousky čerstvé zeleniny (tyčinky z čerstvé mrkve, okurky, papriky, řapíkatého celeru apod.).
Cizrnový
humus můžete použít i jako náplň do čerstvých plněných rajčat, paprik
či za studena marinovaných žampiónů. Vyzkoušejte a najděte svou
nejoblíbenější variantu s cizrnovým humusem. Možností využití humusu je
mnoho, stejně jako si můžete vytvářet všelijaké chuťové variace humusu,
díky přidávání různých druhů panenských olejů (olivový, slunečnicový,
dýňový, sezamový…), koření (pepř, červená paprika, kayenský pepř, římský
kmín) či bylinek (jarní cibulka, petrželka, pažitka, česnek medvědí
apod.). Některé recepty přidávají do humusu i rajčata (či rajčatovou
pastu), skořici nebo také jogurt. Níže najdete základní, asi
nejznámější recept. Tento humus je veganský, přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez mléka a bez vajec.
INGREDIENCE (množství si upravte dle množství humusu, které potřebujete):
- 500 g cizrny (namočené na 12 až 24 hodin ve studené vodě)*
- Čerstvá šťáva ze dvou citrónů
- 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje za studena lisovaného
- 1 polévková lžíce sezamového oleje za studena lisovaného
- Tahini pasta (sezamová pasta – lze koupit z pražených semínek i nepražených semínek = raw tahini pasta světlá i tmavá. Lze ji případně vynechat a použít jen sezamový olej.)
- 3 až 4 stroužky česneku (případně více, pokud máte rádi více česnekovou chuť)
- Koření (mletý římský kmín, pepř nebo kayenský pepř nebo červená paprika)
- Sůl (kvalitní nerafinovaná bez přídavku jódu – například mořská či růžová himalájská)
- Bylinky dle vaší obliby (čerstvá pažitka, petrželka, jarní cibulka, česnek medvědí)
POSTUP:
- Z předem namočené cizrny slijte vodu, cizrnu propláchněte studenou vodou a dejte ji do velkého hrnce. Dolijte studenou vodu, asi dvojnásobek množství cizrny. Přiveďte k varu a vařte na prudším ohni cca 8-10 minut (během kterých sbírejte tvořící se pěnu), poté na mírnějším ohni vařte 1 až 1,5 hodinu do měkka.
- Po uvaření z cizrny slijte zbylou vodu, ale slijte si ji do misky a zatím ponechte stranou, může se Vám později hodit na ředění pasty při mixování.
- Uvařenou cizrnu přendejte do mixéru či robotu s "S" nožem a mixujte do hladka. Případně použijte výkonější tyčový mixér. Postupně během mixování přidejte olivový olej, citronovou šťávu, Tahini pastu a na závěr česnek. Pokud je humus sušší, tak do něj přidejte trochu odložené vody, ve které se humus vařil.
- Ochutnejte a dosolte dle potřeby a přidejte koření dle Vaší volby (trošku pepře, kayenského pepře nebo červené papriky) a ještě v mixéru promíchejte.
- Pokud chcete, můžete do humusu přímo vmíchat (už nemixovat) najemno nakrájené bylinky anebo je při servírování posypat pouze na vrch humusu.
- Humus servírujeme a konzumujeme teplý anebo za studena. Obojí chutná velmi dobře. Při servírování můžeme humus pokapat ještě trochou olivového oleje a posypat kořením či bylinkami, nebo třeba oblíbenými semínky či ořechy.
- Humus uchováváme v ledničce, vydrží cca 5-7 dní.
Vysvětlivka: * Jak máčet cizrnu: Cizrnu dejte do větší nádoby (mísy) a studené vody přilijte asi dvojnásobek množství cizrny. Cizrna nabobtná a zvětší se přibližně dvojnásobně. Před vařením vodu z cizrny slijte a cizrnu propláchněte.