Cuketové nudličky s rajčatovým pestem (raw food)
Letní rychlý nevařený a nepečený oběd nebo večeře ve stylu raw food. Cuketové nudličky, případně cuketové špagety, s rajčatovým pestem, které si můžete vytvořit sami, anebo si můžete rajčatové pesto alias pesto rosso koupit již hotové. A oběd či večeři pro letní teplé dny máte během 5 minut hotový. Přirozeně bez lepku.
INGREDIENCE:
- Mladá cuketa (nejlépe bio z vlastní zahrádky, čerstvě utržená, případně bio z obchodu)
- Rajčatové pesto*
*Pokud si chceme vyrobit vlastní rajčatové pesto, budeme potřebovat:
- Sušená rajčata** (150-200 g)
- 2 středně velká čerstvá rajčata (nebo cca 6 cherry rajčátek)
- cca 100 g natural kešu ořechů (nesolených)
- 1 PL panenského olivového oleje**
- 1 ČL čerstvé citronové šťávy
- sůl (himalájská nebo mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
- čerstvá bazalka, čerstvý medvědí česnek nebo vylisovaný stroužek česneku (lze vynechat)
**Pokud budeme mít sušená rajčata marinovaná v olivovém oleji se solí, tak nebudeme potřebovat další olivový olej, ale použijeme ten z nálevu.
POSTUP:
A) V případě, že máme koupené hotové pesto:
- Očistíme cuketu, kousek ochutnáme, zda není hořká, a nastrouháme ji na hrubším struhadle na nudličky. Pokud máme spiralizér, uděláme si cuketové špagety.
- Přidáme k nim rajčatové pesto a servírujeme.
B) V případě, že si pesto tvoříme vlastní:
- Očistíme cuketu, kousek ochutnáme, zda není hořká, a nastrouháme ji na hrubším struhadle na nudličky. Pokud máme spiralizér, uděláme si cuketové špagety.
- Připravíme si smoothie blender nebo podobný mixér (může být i tyčový).
- Z čerstvých rajčat odstraníme zelenou tužší část, a dáme je do mixéru. Přidáme sušená rajčata (pokud máme ta v nálevu/oleji, tak olej nejprve scedíme a necháme si ho zatím stranou), kešu ořechy, citronovou šťávu, olivový olej (ten pouze v případě, že máme suchá sušená rajčata) a rozmixujeme do polohruba.
- Ochutnáme, případně dosolíme či přidáme olej, a dle potřeby mírně (krátce) domixujeme nebo jen promícháme, než bude konzistence odpovídat našim představám.
- Do umixovaného pesta ručně vmícháme najemno nasekanou čerstvou bazalku nebo medvědí česnek, případně vylisovaný stroužek česneku. Rozmícháme, ochutnáme.
- Servírujeme společně s cuketovými nudličkami (špagetami).
Po jídle se jako nápoj hodí domácí citronáda (neperlivá voda, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a agáve nebo javorový sirup), máte-li i čerstvou mátu, tak si ji do citronády přidejte také.