Cuketové nudličky s rajčatovým pestem (raw food)

15.07.2021

Letní rychlý nevařený a nepečený oběd nebo večeře ve stylu raw food. Cuketové nudličky, případně cuketové špagety, s rajčatovým pestem, které si můžete vytvořit sami, anebo si můžete rajčatové pesto alias pesto rosso koupit již hotové. A oběd či večeři pro letní teplé dny máte během 5 minut hotový. Přirozeně bez lepku.

INGREDIENCE:

  • Mladá cuketa (nejlépe bio z vlastní zahrádky, čerstvě utržená, případně bio z obchodu)
  • Rajčatové pesto*

*Pokud si chceme vyrobit vlastní rajčatové pesto, budeme potřebovat:

  • Sušená rajčata** (150-200 g)
  • 2 středně velká čerstvá rajčata (nebo cca 6 cherry rajčátek)
  • cca 100 g natural kešu ořechů (nesolených)
  • 1 PL panenského olivového oleje**
  • 1 ČL čerstvé citronové šťávy
  • sůl (himalájská nebo mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
  • čerstvá bazalka, čerstvý medvědí česnek nebo vylisovaný stroužek česneku (lze vynechat)

**Pokud budeme mít sušená rajčata marinovaná v olivovém oleji se solí, tak nebudeme potřebovat další olivový olej, ale použijeme ten z nálevu.


POSTUP:
A) V případě, že máme koupené hotové pesto:

  1. Očistíme cuketu, kousek ochutnáme, zda není hořká, a nastrouháme ji na hrubším struhadle na nudličky. Pokud máme spiralizér, uděláme si cuketové špagety.
  2. Přidáme k nim rajčatové pesto a servírujeme.

B) V případě, že si pesto tvoříme vlastní:

  1. Očistíme cuketu, kousek ochutnáme, zda není hořká, a nastrouháme ji na hrubším struhadle na nudličky. Pokud máme spiralizér, uděláme si cuketové špagety.
  2. Připravíme si smoothie blender nebo podobný mixér (může být i tyčový).
  3. Z čerstvých rajčat odstraníme zelenou tužší část, a dáme je do mixéru. Přidáme sušená rajčata (pokud máme ta v nálevu/oleji, tak olej nejprve scedíme a necháme si ho zatím stranou), kešu ořechy, citronovou šťávu, olivový olej (ten pouze v případě, že máme suchá sušená rajčata) a rozmixujeme do polohruba.
  4. Ochutnáme, případně dosolíme či přidáme olej, a dle potřeby mírně (krátce) domixujeme nebo jen promícháme, než bude konzistence odpovídat našim představám.
  5. Do umixovaného pesta ručně vmícháme najemno nasekanou čerstvou bazalku nebo medvědí česnek, případně vylisovaný stroužek česneku. Rozmícháme, ochutnáme.
  6. Servírujeme společně s cuketovými nudličkami (špagetami).

Po jídle se jako nápoj hodí domácí citronáda (neperlivá voda, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a agáve nebo javorový sirup), máte-li i čerstvou mátu, tak si ji do citronády přidejte také.

Další raw food recepty »