Domácí bezlepkový chleba ze směsi Jizerka
02.04.2023
Recept na bezlepkový chleba ze směsi Jizerka (zlatá či zelená). Doma upečený chleba je vždy lepší, protože víte, co jste do těsta přesně přidali a chleba si můžete užívat opravdu čerstvý, kdy je nejlepší.
Z této směsi se nejlépe peče chleba ve formě. Ruční tvarování bochníků jde z těchto směsí dost obtížně.
INGREDIENCE:
- 500 g směsi Jizerka
- 350 ml vlažné vody
- 20 g bezlepkového čerstvého droždí (lze i ze sušeného)
- 20 g bezlaktózového másla (nebo rostlinného tuku)
- 7 g obyčejné kuchyňské soli anebo 14 g růžové himalájské soli
- 1 PL třtinového nebo kokosového cukru
POSTUP:
- Formu na chleba vymažeme rostlinným olejem
- Do velké mísy dáme droždí, cukr a trošku vlažné vody (cca 2 PL) a necháme nabobtnat (cca 30 minut)
- Jakmile je droždí nabobtnalé, dolijeme do mísy 350 ml vlažné vody a ručním hnětačem začneme mixovat/hnětat směs, postupně přisypáváme mouku, pak sůl. Necháme těsto chvilku odpočinout.
- Rozpustíme si zatím máslo, a přidáme ho do směsi, kterou pořádně prohněteme.
- Těsto přendáme do formy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém či slunném místě (né v průvanu), přibližně 1,5 až 2 hodiny.
- Nahřejeme troubu na 200 °C, vložíme formu s nakynutým těstem a pečeme nejprve 15 minut při teplotě 200 °C, poté teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme ještě 45 minut.
Tip: Můžete vyzkoušet i verzi chleba se semínky, tedy přidat si do těsta třeba 2 PL slunečnicových nebo dýňových semínek.