Dýňová polévka s mrkví a marinovanými dýňovými kostičkami (raw food)

07.11.2015

Raw food recept na vitariánskou dýňovou polévku. Řešíte-li, jak spotřebovat všechny ty úžasné dýně ze své zahrádky nebo zahrady rodičů, abyste využili co nejvíce živin z těchto bio výpěstků, tak právě třeba raw polévka patří k jednoduchým způsobům zpracování dýně v tzv. živé kuchyni. A pokud máte rádi, když v polévkách něco plave, a nechcete si tam dát klasické chlebové smažené kostičky, kterým někteří říkají "vycpávky do polívky, tak si můžete vytvořit takovéto vycpávky v raw provedení, a to rovnou z dýně. Samozřejmě si do polévky můžete nasypat i samotná dýňová semínka. Anebo můžete k raw polévce přikusovat, nebo do ní na kousky nalámat, ještě třeba i raw dýňové nebo raw cibulové krekry (ať už koupené nebo doma vyrobené).

INGREDIENCE na cca 3-4 porce

Na marinované dýňové kostičky:

  • 1 až 1.5 hrnku menších kostiček dýně
  • Lžíce dýňového oleje
  • Kávová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru
  • Kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod. 


Na polévku:

  • 1 až 1.5 hrnku nakrájené dýně
  • 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
  • Hrst natural kešu ořechů namočených cca 2 hodiny ve vodě
  • 300 až 400 ml vody
  • 1 polévková lžíce sušeného česneku medvědího
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 1 kávová lžička sladkého kari
  • 1 kávová lžička dýňového oleje
  • 1 čajová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru
  • Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod.


Na posyp:

  • 2 polévkové lžíce natural dýňových semínek, namočených 5 až 10 hodin do vody

POSTUP – marinované dýňové kostičky:

  1. Dužninu oloupané dýně nakrájíme na menší kostičky. Počítáme s tím, že kostičky se při sušení zmenší. Kostičky dýně dáme do uzavíratelné plastové krabičky nebo do sklenice s víčkem.
  2. Přidáme lžíci dýňového oleje, kávovou lžičku sirupu, kávovou lžičku mletého zázvoru, propasírujeme česnek a osolíme.
  3. Krabičku (skleničku) zavřeme a protřepeme v ní všechny ingredience. Necháme marinovat cca 2 hodiny.
  4. Po odležení vysypeme kostičky na síto a necháme odkapat olej. Poté dáme kostičky do potravinové sušičky a sušíme 5 až 8 hodin (můžeme třeba přes noc).


POSTUP – polévka:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience na polévku a umixujeme je do hladka.
  2. Polévku přelijeme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání ohřejeme opatrně max. na 42 až 45 °C.
  3. Ihned podáváme, posypeme kostičkami sušené marinované dýně a propláchnutými dýňovými semínky. Můžete přidat i jakékoli oblíbené čerstvé bylinky, které máte rádi.


TIP: Pokud nemáte rádi kešu ořechy, můžete polévku zjemnit třeba kokosovým nebo mandlovým mlékem.

Další raw food recepty »