Kapiovo-bramborová kaše, veganský tatarák nebo pomazánka
04.03.2016
Brambory, červené papriky kapie a červená cibule. Základ pro veganskou kapiovo-bramborovou "kaši". Tuto "kašovitou hmotu" můžete použít různě – dle příležitosti, nálady a chuti. Hned po vyrobení je kaše ještě teplá, takže ji můžete použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, po vychladnutí pak třeba namazat na pečivo jako pomazánku nebo ji podávat jako netradiční veganský tatarák. Třeba Vás napadne ještě jiné využití. Tento recept je bezlepkový a veganský.
INGREDIENCE:
- 5 velkých brambor
- 5 menších červených kapií (nebo cca 2 až 3 velké)
- 2 červené cibule
- Sůl (nerafinovaná mořská či růžová himalájská)
- Kmín a koření dle chuti (např. koření na brambory)
- 1 čajová lžička olivového oleje za studena lisovaného
- 1 čajová lžička dýňového oleje za studena lisovaného
POSTUP:
- Brambory očistíme, oloupeme a dáme vařit v osolené vodě s trochou kmínu. Ke konci vaření přidáme bramborové koření.
- Než se uvaří brambory, očistíme si papriky kapie, odstraníme semínka a nakrájíme je na větší kousky, které vložíme do mixéru - například s "S" nožem.
- Do mixéru přidáme lžičku olivového a dýňového oleje a kapie rozmixujeme.
- Až se uvaří brambory, slijeme z nich vodu a brambory přidáme do mixéru, kde je rozmixujeme společně s již rozmixovanou paprikou. Ochutnáme a případně přisolíme.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kousky a vmícháme ji do kapiové kaše.
- Můžeme servírovat.