Koprová krémová polévka (raw food)

03.06.2018

Veganská krémová koprová raw polévka s avokádem a kešu ořechy. Připravena podle principů živé syrové stravy alias raw food. Kopr má nutričně bohaté složení a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž zlepšuje trávení, pomáhá proti nadýmání a křečím ve střevech. Má také protizánětlivé účinky. Do jídla se často používá i díky jeho typické vůni a chuti.

INGREDIENCE na cca 2 porce:

  • Svazek čerstvého kopru
  • Zralé avokádo (například odrůda Haas)
  • 2 polévkové lžíce natural kešu ořechů (namočených cca 2 hodiny ve studené vodě)
  • ½ větší salátové okurky (pozor, aby nebyla nahořklá)
  • Lžička česneku medvědího
  • Polévková lžíce čerstvé citronové šťávy (případně jablečného octa)
  • 1 až 2 čajové lžičky agáve sirupu
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná)
  • 300-400 ml vody


POSTUP:

  1. Do mixéru dáme omytý kopr, avokádo zbavené slupky a pecky, kešu ořechy, okurku, česnek medvědí, citronovou šťávu, 300 ml vody a vše rozmixujeme do krémova.
  2. Ochutnáme, trošku osolíme a v případě potřeby přidáme ještě trochu citronové šťávy, agáve sirup a vodu. Znovu mixujeme a opět ochutnáme.
  3. Polévku ihned servírujeme a ozdobíme čerstvým koprem. Můžeme polévku také posypat loupanými konopnými semínky, čímž ji výživově ještě více obohatíme.


TIP: Pokud chcete polévku teplejší, ohřejte ji opatrně v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni, max. do 42 °C. Tím zachováte její živou raw kvalitu.

Další raw food recepty »