Koprová krémová polévka (raw food)
03.06.2018
Veganská krémová koprová raw polévka s avokádem a kešu ořechy. Připravena podle principů živé syrové stravy alias raw food. Kopr má nutričně bohaté složení a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž zlepšuje trávení, pomáhá proti nadýmání a křečím ve střevech. Má také protizánětlivé účinky. Do jídla se často používá i díky jeho typické vůni a chuti.
INGREDIENCE na cca 2 porce:
- Svazek čerstvého kopru
- Zralé avokádo (například odrůda Haas)
- 2 polévkové lžíce natural kešu ořechů (namočených cca 2 hodiny ve studené vodě)
- ½ větší salátové okurky (pozor, aby nebyla nahořklá)
- Lžička česneku medvědího
- Polévková lžíce čerstvé citronové šťávy (případně jablečného octa)
- 1 až 2 čajové lžičky agáve sirupu
- Sůl (kvalitní nerafinovaná)
- 300-400 ml vody
POSTUP:
- Do mixéru dáme omytý kopr, avokádo zbavené slupky a pecky, kešu ořechy, okurku, česnek medvědí, citronovou šťávu, 300 ml vody a vše rozmixujeme do krémova.
- Ochutnáme, trošku osolíme a v případě potřeby přidáme ještě trochu citronové šťávy, agáve sirup a vodu. Znovu mixujeme a opět ochutnáme.
- Polévku ihned servírujeme a ozdobíme čerstvým koprem. Můžeme polévku také posypat loupanými konopnými semínky, čímž ji výživově ještě více obohatíme.
TIP: Pokud chcete polévku teplejší, ohřejte ji opatrně v kastrůlku za stálého míchání na mírném ohni, max. do 42 °C. Tím zachováte její živou raw kvalitu.