Mangový dort s makovým korpusem (raw food)
Recept na nepečený raw mangový dort s makovým korpusem, na dort o průměru 22 cm a také na minidort o průměru 12 cm. Z minidortu uděláte 5-6 menších porcí dortu/dezertu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v páru, nebo jste menší rodina, je tento minidort ideální. Zkonzumovat doporučujeme cca do 3 dnů. Dort je přirozeně bez lepku, bez laktózy a mléka, bez vajec.
INGREDIENCE na dort o průměru cca 22 cm:
Na korpus:
- 15 polévkových lžic máku
- 15 polévkových lžic sušeného kokosu
- 3 velké hrsti vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
- 4-5 polévkových lžíc raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru
- Variabilně lze přidat třeba 5-6 sušených švestek (například pokud Vám hmota moc nedrží při sobě)
Na krém:
- 1 a ½ hrnku (100 g) plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
- 3 hrsti natural kešu ořechů namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě
- 2 zralé banány
- 4-5 polévkových lžic raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru
- 6 vrchovatých čajových lžiček panenského kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu, v tekutém to je 5-6 polévkových lžic
- Lžička čerstvé citronové šťávy
TIP: Pokud seženete zralé čerstvé mango, vyzkoušejte krém s ním. Možná bude tekutější a bude potřeba přidat trošku kokosového oleje anebo raw kakaového másla. Záleží na šťavnatosti manga. .
INGREDIENCE na minidort o průměru 12 cm:
Na korpus:
- 3 polévkové lžíce máku
- 4 polévkové lžíce sušeného kokosu
- Hrst vlašských ořechů (můžeme je předem namočit na cca 3 hodiny do vlažné/studené vody)
- 1,5-2 polévkové lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru
Na krém:
- Půl hrnku plátků sušeného manga (bez přidaného cukru a bez siřidel) namočených cca 2 hodiny v trošce vody
- Hrst natural kešu ořechů (namočených cca 2-3 hodiny ve studené/vlažné vodě)
- Jeden zralý banán
- 3 čajové lžičky raw agáve sirupu, příp. včelího medu, tmavého javorového sirupu apod.
- 2 vrchovaté čajové lžičky panenského kokosového oleje - měřeno v tuhém stavu, v tekutém to jsou zarovnané 4 lžičky.
- půl lžičky čerstvé citronové šťávy
POSTUP:
- Nejprve si připravíme korpus: Umeleme nahrubo vlašské ořechy a dáme je do misky. Umeleme sušený kokos až do lepkavé moučky a přidáme do misky. Umeleme mák až do lepkavé hmoty a přidáme do misky. Při mletí dávat pozor, aby se ingredience nepřehřály. Teplota by neměla přesáhnout max. 42 °C, aby byla zachována raw food kvalita. Přidáme agáve sirup a všechno promícháme/prohněteme. Vzniklou lepkavou hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme zatím do ledničky, než si uděláme krém.
- Nyní si připravíme krém: Slijeme vodu z kešu a rozmixujeme je (zatím alespoň nahrubo), poté přidáme máčené plátky manga (vodu z nich si necháme stranou), banán, agáve sirup a citronovou šťávu a vše mixujeme do hladka. Pokud to je příliš hutné, maličko přidáme vody z máčeného manga. Nakonec přidáme ještě kokosový olej, který si opatrně nahřejeme (taje již při teplotě cca 27-30 °C), aby byl tekutý a lépe se vmixoval a spojil s krémem. Znovu mixujeme do krémova.
- Z ledničky vyndáme formu s připraveným korpusem a na něj navrstvíme vzniklý mangový krém. Nakonec s formou trošku poklepeme o pracovní desku, aby se krém "lépe usadil". Můžeme si vršek ještě jakkoli ozdobit (např. přes sítko posypat raw karobem, raw kakaem, nastrouhat raw čokoládu nebo poklást kousky nějakého ovoce – dle chuti a našich zásob).
- Dort dáme přes noc do ledničky, nebo aspoň 4 hodiny ztuhnout.
- Po vychlazení opatrně vyjmeme dort z formy a servírujeme chlazené. Dort spotřebujeme do cca 3 dnů.
Pozn.:
Víte, že mák obsahuje
přibližně 10 až 12x více vápníku než plnotučné kravské mléko? Kromě vápníku je
bohatý i na železo, zinek a další minerály a vitamíny. Použijte
nejlépe modrý mák (semena) z bio / ekologické produkce, abyste se
vyvarovali případné kontaminaci semen například kadmiem.
Český mák – nutriční hodnoty »
.