Morušovka aneb veganská bezlepková bábovka s morušemi
Recept na veganskou bezlepkovou bábovku, která dostala název "Morušovka" podle jedné z hlavních ingrediencí - sušených bílých moruší. Ty svou chutí a sladkostí velmi připomínají med a hodí se tedy na ovonění a doslazení různých dobrot, a to jak v raw food podobě, tak i tepelně upravené, jako u této bábovky, která je zároveň bez lepku, bez vajec, živočišného mléka či másla a také bez rafinovaného bílého cukru. Bábovka podle receptu níže je vláčná a hutnější. Z uvedeného množství upečete nižší bábovku – výška cca 8 cm a průměr 18 cm (forma má průměr 22 cm). Z tohoto množství můžete udělat i srnčí hřbet.
INGREDIENCE:
- 330 g pohankové mouky*
- 160 g sušených bílých moruší
- 400 ml sojového nebo rýžovo-sojového mléka
- 100 ml kokosového oleje
- 45 g surového třtinového nebo kokosového cukru
- 2 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
- 1 čajová lžička jedlé sody
Pozn.: *U pohankové mouky je hodně důležité vybrat tu
"správnou", a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš "pohankově voňavé"
nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí. Můžete případně zkusit mouku smísit, tedy dát polovinu množství pohankovou mouku a polovinu čirokovou mouku.
POSTUP:
- Cukr a moruše pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu).
- Do velké mísy dáme mouku, pomletý cukr a moruše, vanilkový cukr a sodu a vše promísíme.
- Přidáme (vmícháme) vlažné mléko a rozpuštěný olej a pořádně promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
- Těsto dáme do formy.
- Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme cca 40 minut. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
- Bábovku vyklopíme z formy až po vychladnutí.