Mramorová pekanová bábovka – bezlepková a veganská

13.02.2017

Veganský recept na mramorovou pekanovou bábovku bez lepku. Je v ní použita i méně obvyklá jahelná mouka. Nebojte se experimentovat, výsledek vás mile překvapí! Tato verze bábovky je tedy veganská, bez vajíček, bez mléka a laktózy, bez lepku a bez rafinovaného bílého cukru. Z ingrediencí níže upečete bábovku vysokou cca 9 cm o průměru cca 18 cm.

INGREDIENCE:

  • 200 g pohankové mouky
  • 50 g jahelné (jáhlové) mouky (příp. rýžové mouky)
  • 100 g mletých pekanových ořechů
  • 160 g surového třtinového nebo kokosového cukru
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička bezlepkového kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 50 ml kokosového oleje
  • 300 ml sójového mléka nebo jiného rostlinného mléka

POSTUP:

  1. Cukr* pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu) a dáme do velké mísy.
  2. Pomeleme pekanové ořechy a přidáme do mísy.
  3. Do mísy dále přidáme mouku, sodu, kypřící prášek a vše promísíme.
  4. Nyní vmícháme sójové mléko a rozpuštěný kokosový olej a vytvoříme řidší těsto.
  5. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
  6. Asi třetinu těsta dáme do formy, do zbylého těsta v míse přidáme kakao, zamícháme a poté přidáme do formy.
  7. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme 50 minut. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
  8. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.

Vysvětlivka: *Pokud neseženete práškovou formu cukru a nemáte mlýnek na pomletí, můžete použít i krystalovou formu,

Pozn.: Pohankovou mouku vybírejte pečlivě tak, aby neměla své příliš silné aroma.