Recept na vosí hnízda či včelí úly bez lepku a bez laktózy

16.12.2023

Vosí hnízda lze určitě zařadit mezi oblíbené vánoční cukroví. Jelikož se toto cukroví nepeče a obsahuje suroviny, jež se mohou rychleji kazit, je vhodné hnízda připravit až těsně před svátky. Pokud potřebujete vosí hnízda v bezlepkové verzi, případně i bez laktózy nebo vegan variantu, bude se vám tento recept hodit. Navíc je v něm použit pouze přírodní třtinový cukr. Někdy se setkáte i s názvem včelí úly či včelí úlky. Ale jde o totéž cukroví, pouze recepty na něj se mírně liší.

INGREDIENCE na cca 35-40 ks:

Těsto na hnízda:

  • 300 g mletého třtinového cukru (případně kokosového)
  • 160 g mletých vlašských ořechů
  • 260 g mletých bezlepkových piškotů (optimálně s třtinovým cukrem)
  • 120 g bezlaktózového másla (případně rostlinné vegan alternativy)
  • 10 polévkových lžic kakaa (kakaového prášku)
  • 10 polévkových lžic mandlového mléka (cca 50 ml)
  • 2 polévkové lžíce rumu

Krémová náplň:

  • 100 g bezlaktózového másla (případně rostlinné vegan alternativy)
  • 130 g mletého (práškového) třtinového cukru
  • 1 vanilkový třtinový cukr (cca 8 g)
  • 2x žloutek (lze vynechat)
  • 3 polévkové lžíce rumu (vynecháte-li žloutky, stačí cca 1,5 lžíce rumu)


Základna:

  • Cca 40 celých bezlepkových piškotů na "základnu hnízd".


POSTUP:

  1. Ingredience na těsto smícháme v míse a vypracujeme do těsta, které necháme v chladu odpočinout cca hodinu.
  2. Z ingrediencí na náplň utřeme/vyšleháme krém, dáme ho do plnícího sáčku a necháme v lednici trochu ztuhnout.
  3. Těsto vkládáme do formiček na hnízda, které trošinku vysypáváme mletým cukrem – zejména, pokud máte starší typ formiček, které nejsou rozevírací. Rozevírací formičky to často zvládnou i bez vysypání cukrem – vyzkoušejte.
  4. Do těsta, které máme ještě ve formičce, uděláme vařečkou důlek a naplníme ho krémem. Přikryjeme celým piškotem a sundáme opatrně formičku.
  5. Hnízda skladujeme v chladu, mohou být i v lednici.