Recept na vosí hnízda či včelí úly bez lepku a bez laktózy
16.12.2023
Vosí hnízda lze určitě zařadit mezi oblíbené vánoční cukroví. Jelikož se toto cukroví nepeče a obsahuje suroviny, jež se mohou rychleji kazit, je vhodné hnízda připravit až těsně před svátky. Pokud potřebujete vosí hnízda v bezlepkové verzi, případně i bez laktózy nebo vegan variantu, bude se vám tento recept hodit. Navíc je v něm použit pouze přírodní třtinový cukr. Někdy se setkáte i s názvem včelí úly či včelí úlky. Ale jde o totéž cukroví, pouze recepty na něj se mírně liší.
INGREDIENCE na cca 35-40 ks:
Těsto na hnízda:
- 300 g mletého třtinového cukru (případně kokosového)
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 260 g mletých bezlepkových piškotů (optimálně s třtinovým cukrem)
- 120 g bezlaktózového másla (případně rostlinné vegan alternativy)
- 10 polévkových lžic kakaa (kakaového prášku)
- 10 polévkových lžic mandlového mléka (cca 50 ml)
- 2 polévkové lžíce rumu
Krémová náplň:
- 100 g bezlaktózového másla (případně rostlinné vegan alternativy)
- 130 g mletého (práškového) třtinového cukru
- 1 vanilkový třtinový cukr (cca 8 g)
- 2x žloutek (lze vynechat)
- 3 polévkové lžíce rumu (vynecháte-li žloutky, stačí cca 1,5 lžíce rumu)
Základna:
- Cca 40 celých bezlepkových piškotů na "základnu hnízd".
POSTUP:
- Ingredience na těsto smícháme v míse a vypracujeme do těsta, které necháme v chladu odpočinout cca hodinu.
- Z ingrediencí na náplň utřeme/vyšleháme krém, dáme ho do plnícího sáčku a necháme v lednici trochu ztuhnout.
- Těsto vkládáme do formiček na hnízda, které trošinku vysypáváme mletým cukrem – zejména, pokud máte starší typ formiček, které nejsou rozevírací. Rozevírací formičky to často zvládnou i bez vysypání cukrem – vyzkoušejte.
- Do těsta, které máme ještě ve formičce, uděláme vařečkou důlek a naplníme ho krémem. Přikryjeme celým piškotem a sundáme opatrně formičku.
- Hnízda skladujeme v chladu, mohou být i v lednici.