Ořechová bábovka s baobabem (vegan & bez lepku)

25.04.2017

Recept na domácí veganskou a bezlepkovou mramorovou ořechovou bábovku s baobabem. Jednoduchý recept bez vajec, bez mléka a laktózy, bez bílého rafinovaného cukru a bez lepku. Z níže uvedených ingrediencí vznikne bábovka o průměru 18 cm a výšce cca 8 cm. Dužina plodů Baobabu má bílou až nažloutlou barvu, citrusovou chuť a obsahuje například vitamíny C (vysoké množství), A, B, vlákninu, antioxidanty, aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy. Z minerálů stojí za zmínku například vápník, draslík, fosfor a další.

INGREDIENCE:

  • 130 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 150 g pohankové mouky*
  • 80 g rýžové mouky
  • 1 vrchovatá polévková lžíce baobab prášku (koupíte zde »)
  • 140 g třtinového nebo kokosového cukru**
  • 1 čajová lžička bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 50 ml kokosového oleje
  • 300 ml sójového mléka Vanilla s třtinovým cukrem

+

  • 2 polévkové lžíce karobového prášku
  • 2-3 polévkové lžíce sojového mléka


Pozn.: *U pohankové mouky je důležité vybrat tu "správnou", a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš "pohankově voňavé" nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr.

POSTUP:

  1. Cukr (pokud je krystalický) pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu) a dáme do velké mísy. Pokud nemáte nic na rozemletí, použijte krystalový, funguje to též.
  2. Pomeleme vlašské ořechy, na polohrubo, a přidáme je do mísy.
  3. Do velké mísy dále přidáme ostatní suché ingredience, tedy mouku, vanilkový cukr, baobab, sodu a vše promísíme.
  4. Mléko a rozpuštěný olej vmícháme do mísy a vytvoříme těsto.
  5. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme pohankovou moukou (lze i bez mouky).
  6. 2/3 těsta dáme do formy.
  7. Do zbytku těsta přidáme 2 lžíce karobu a 2-3 lžíce mléka, rozmícháme a přidáme do formy.
  8. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme 65-70 minut, dle typu trouby. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
  9. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.


Další vita recepty »