Ořechový srnčí hřbet či ořechová bábovka bez lepku
Rychlý hrnkový recept na ořechový srnčí hřbet či menší ořechovou bábovku. Tato buchta je dobrá samotná, ke kávě, čaji nebo jako snídaně. Můžete si na ni dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu nebo zajímavou a nutričně bohatou čokoládovou Bewitellu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina. V receptu je použita rýžová mouka, která je přirozeně bezlepková.
INGREDIENCE:
- 3 vejce
- Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
- 1/2 až 3/4 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
- 3/4 hrnku vlašských ořechů
- 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
- 10 PL vlažné vody (cca 120 ml)
POSTUP:
- Formu vymastíme např. kokosovým olejem a lehce vysypeme bezlepkovou moukou.
- Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- V míse promícháme metličkou žloutky, přidáme vodu a znovu promícháme metličkou.
- Přidáme cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
- Pomeleme ořechy a přidáme je do mísy, opět promícháme.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Z bílků ušleháme sníh a po částech ho přidáváme do směsi v míse. Mícháme opatrně, spíše nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
- Hotové těsto přendáme do formy na srnčí hřbet či bábovku.
- Troubu vyhřejeme na 160 °C a pečeme asi 50 až 60 minut (zkontrolujeme špejlí, zda se těsto na špejli už nelepí).
- Vyndáme z trouby a z formy vyklopíme opatrně až po vychladnutí.
Tip: Kokosový cukr v bio kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz. A pokud byste chtěli na oslazení vyzkoušet vynikající sušenou třtinovou šťávu, známou také jako Rapadura či Panela, která je 100% přírodním sladidlem s příjemným medově-ovocným nádechem, tak tu koupíte zde v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.