Ovocný chia puding s mandlovým mlékem (raw food)
18.08.2023
Ovocný chia puding je díky chia semínkám bohatý na vlákninu, antioxidanty, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, minerály – jako například vápník, fosfor, draslík či hořčík. Chia jsou jedlá semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) a díky svým výživovým vlastnostem se řadí mezi tzv. superpotraviny. Veganský raw recept, bez lepku a bez laktózy.
INGREDIENCE:
- 300 ml rostlinného mandlového mléka
-
1 PL agáve sirupu (příp. javorového sirupu)
- 1 zralý banán
- 4 PL chia semínek
- Ovoce (např. 1 banán, hrst borůvek, hrst malin – co zrovna máte k dispozici)
POSTUP:
- Rozmixujeme mandlové mléko, agáve sirup a banán (např. tyčovým mixérem).
- Přidáme chia semínka a promícháme. Necháme chvíli odstát.
- Mezitím si připravíme 4 skleničky (pohárky či misky).
- Na dno skleniček dáme vrstvu ovoce (např. nakrájená kolečka banánu a trochu borůvek).
- Vrátíme se ke směsi s chia semínky a znovu je promícháme. Jakmile směs trošku zhoustne, můžeme ji nalít do skleniček.
- Přidáme horní vrstvu do skleniček (například maliny).
- Dáme do ledničky alespoň na 4 hodiny, aby semínka pořádně nabobtnala (nejlépe nachystat si chia puding večer a dát si ho ráno na snídani nebo k dopolední svačině).