Pohankové rizoto se zeleninou, vlašskými ořechy, konopnými semínky a dýňovým olejem
06.03.2019
Bezlepkový recept na pohankové rizoto s čerstvou paprikou, marinovanými rajčaty, vlašskými ořechy, konopnými semínky, šalotkou, červenou cibulkou, jarní cibulkou a dýňovým olejem. Jednoduché veganské jídlo vhodné například i při protikvasinkové dietě. Čím více zvládnete sníst syrové cibule, případně i česneku, tím na přemnožené kvasinky lépe. Na tento recept se hodí spíše tmavá pohanka, tedy né světlá kroupa.
INGREDIENCE (množství si upravte dle počtu osob):
- Pohanka tmavá
- Vlašské ořechy vyloupané (namočené předem na 0,5 až 3 hodiny ve studené vodě)
- Sušená rajčata marinovaná v oleji (bez chemických stabilizátorů a bez cukru)
- Sladká červená nebo žlutá paprika
- Jarní cibulka
- Cibule šalotka
- Červená cibule
- Loupaná konopná semínka, cca lžíce na osobu
- Dýňový olej (příp. jiný oblíbený panenský rostlinný olej) – cca lžička na osobu
- Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská či vulkanická sůl)
- Variabilně česnek (lze vynechat)
POSTUP:
- Pohanku dáme vařit do osolené vody.
- Umyjeme sladkou papriku, nakrájíme ji na malé kousky a dáme do nějaké větší mísy.
- Sušená marinovaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do mísy.
- Vlašské ořechy opláchneme a nasekáme na malé kousky a přidáme do mísy.
- Do mísy přidáme konopná semínka.
- Očistíme jarní cibulku, červenou cibuli a šalotku, nakrájíme je nadrobno a počkáme, až se uvaří pohanka.
- Do hotové pohanky vmícháme nakrájené cibule a necháme pod pokličkou asi 3 minuty odstát – vařič už je vypnutý. Po 3 minutách pohanku z hrnce vyklopíme do mísy s ostatními ingrediencemi a promícháme. Ochutnáme, případně dosolíme a hned servírujeme, než pohankové rizoto vychladne.
Tip: Pohankové rizoto chutná i studené. V teplejším období roku si do něj můžete nakrájet na menší kousky i ledový salát nebo třeba okurku.