Cibulkové krekry s mandlemi a slunečnicovými semínky (raw food)
03.12.2015
Bezlepkový vitariánský recept na raw food cibulkové krekry s mandlemi, slunečnicovými semínky, pohankou a samozřejmě jarní cibulkou, když už se jmenují "Cibulkové". Zdravé bezlepkové krekry,
na které si můžete namazat svá oblíbená másla či pomazánky, raw či
veganské, nebo i jiné, dle vašich stravovacích preferencí. Můžete je
přikusovat třeba k polévce nebo k salátu. Fajn jsou i jen tak samotné,
můžete je mít s sebou na cestách, když na vás přijde hlad a nemáte chuť
na sladké raw tyčinky.
INGREDIENCE na cca 22 až 25 krekrů:
- 2 svazky jarní cibulky (cca 6-8 cibulek)
- Miska (cca 200 g) natural mandlí, namočených přes noc ve studené vodě
- Miska (cca 250 g) natural slunečnicových semínek, namočených přes noc ve studené vodě
- Miska (cca 400 g) světlé pohanky kroupy, namočené přes noc ve studené vodě
- Nerafinovaná sůl, např. mořská či himalájská
- 1 až 2 polévkové lžíce sušeného česneku medvědího
POSTUP:
- Ze slunečnicových semínek slijeme vodu, propláchneme je na sítku a asi ¾ jich vložíme do velké mísy. Zbytek semínek si dáme zatím stranou.
- Z pohanky slijeme vodu, propláchneme ji a vložíme do mixéru/robotu s "S" nožem. Mixujeme do hladka, pravděpodobně bude třeba trošku přilít vodu (cca 2-3 lžíce). Asi ¾ množství rozmixované pohanky přendáme do mísy.
- Do mixéru (ve kterém máme trochu pohankového těsta) přidáme propláchnuté mandle, zbylou třetinu slunečnicových semínek, česnek medvědí a lžičku soli. Mixujeme, lépe ne zcela do hladka. Hmotu přendáme do mísy.
- V míse vše promícháme a ochutnáme, dle potřeby dosolíme.
- Na plata sušičky vložíme pečící papír, který trochu proděravíme, aby lépe proudil vzduch, a tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm.
- Sušíme na 42 ° (max. 45 °C), zhruba 12 až 14 hodin (například přes noc, ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme.
- Uchováváme v suchu.
Tento recept spadá do kategorie raw food, živá strava, syrová strava, vitariánská strava, vegan, bez lepku i bez laktózy.