Vegan bezlepkový chleba ze směsi Adveni s chia moukou
20.03.2016
Recept na vegan bezlepkový chleba z modré bezlepkové směsi Adveni, která je současně bez sóji, lupiny, deproteinovaneho pšeničného škrobu, bez mléka, vajec, barviv a aromat.
INGREDIENCE:
- Směs Adveni modrá 750 g
- 1,5 sáčku sušeného droždí Alnatura (celkem 13,5 g)
- 4 polévkové lžíce natural semínek (mix slunečnicová, dýňová, lněná, konopná)
- 1–1,5 čajové lžičky tmavého javorového sirupu
- Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu)
- 450 ml vlažné vody
POSTUP:
- Do kuchyňského robotu nebo velké mísy nasypeme směs Adveni, přidáme droždí, semínka a lžičku soli. Směs promísíme (promícháme).
- Během dalšího míchání/mixování vléváme pomalu vodu a nakonec sirup.
- Směs prohněteme (v mixéru nebo ručně v míse).
- Formu na chleba vytřeme olejem, těsto dáme do formy na chleba nebo vytvarujeme bochník ručně.
- Chleba potřeme trochou vody – uhladíme, potřeme lehce olejem a nařízneme.
- Přikryjeme ubrouskem (čistou utěrkou) a dáme 60 minut kynout (například na topení, nebo na nějaké teplejší místo, pozor, né do průvanu).
- Předehřejeme troubu na 200 °C a chleba pečeme 60 minut.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.