Veganská krémová brokolicová polévka
03.04.2016
Veganský recept na brokolicovou krémovou polévku s kešu ořechy, trochou brambor a dýňovým olejem. Lahodně krémová polévka, do které jsou zakomponovány nepražené kešu ořechy a panenský dýňový olej tak, aby nebyly znehodnoceny vysokou tepelnou úpravou. Polévku můžeme při servírování posypat loupanými konopnými semínky a zvýšit tak její výživovou hodnotu.
INGREDIENCE na 3-4 porce:
- Čerstvá hlávka brokolice (větší nebo 2 menší)
- 2-3 velké brambory
- 2 hrsti natural kešu ořechů, můžeme si je předem namočit na cca 2-3 hodiny do studené vody
- Čajová lžička panenského dýňového oleje (za studena lisovaného)
- Sůl (bez přídavku jódu, např. čistá nerafinovaná mořská nebo růžová himalájská nebo vulkanická sůl)
- Koření (kmín, polévkové koření – bez chemických konzervantů, glutamátu, cukru apod.)
- Lžíce loupaných konopných semínek (lze vynechat)
POSTUP:
- Očistíme a oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kostky a dáme vařit v cca litru vody s trochou soli a kmínu.
- Omyjeme hlávku brokolice, odřízneme tuhé části a rozdělíme na menší hlavičky. Dáme vařit na pár minut v páře (v hrnci na podložce nebo v parním hrnci). Co nejkratší dobu, jen do změknutí. Poté brokolici odstavíme z "ohně".
- Až se uvaří brambory, odstavíme je z plotny a necháme (i s vodou, ve které se vařily) zchladnout na cca 45 °C.
- Mezitím si rozmixujeme kešu ořechy (např. v mlýnku na mák nebo jiném robotu).
- Vezmeme si mixér, dáme do něj asi polovinu připravené brokolice, rozmixované kešu ořechy, lžičku dýňového oleje a trochu zchladlejší vody s cca půlkou uvařených brambor. Rozmixujeme do hladka a přelejeme zpět do hrnce se zbytkem brambor a vody. Promícháme a ochutnáme.
- Dle potřeby dosolíme a přidáme koření dle chuti. Můžeme hned servírovat. Pokud budeme servírovat později, polévku už ohříváme opatrně za stálého míchání, jen do teploty 42-45 °C, aby se nezničily výživové hodnoty dýňového oleje a kešu ořechů.
- Polévku můžeme při servírování posypat lžičkou loupaných konopných semínek.