Veganské raw tzatziki (raw food)
Rychlý recept na osvěžující domácí veganské raw tzatziki. Jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů. Pochutnat si na nich můžeme samostatně, s olivami, s raw krekry, nebo jako přílohu k raw karbanátkům či jiným raw pokrmům. Pokud jíte i jídla mimo kategorii raw food, tak si můžete tyto tzatziki dát k jakémukoli oblíbenému jídlu. Vaší fantazii se meze nekladou.
INGREDIENCE:
- hrst natural kešu ořechů, nesolených, nepražených
- 1 velká salátová okurka
- čerstvá citronová šťáva (cca 1/2 polévkové lžíce)
- čajová lžička panenského olivového oleje (lze vynechat)
- čerstvý kopr nebo sušený (množství dle chuti, čerstvý kopr tzatziki krásně zabarví)
- 1-2 stroužky česneku případně sušený mletý česnek (lze vynechat)
- nerafinovaná sůl - mořská bez přídavku jódu či růžová himalájská
POSTUP:
- Kešu ořechy namočíme do studené až vlažné vody alespoň na 2 hodiny. Trochu nabobtnají, lépe se pak rozmixují do krémova a trochu se enzymaticky "oživí".
- Slijeme vodu a ořechy propláchneme čistou vodou.
- Kešu ořechy dáme do mlýnku na ořechy či mák nebo do blenderu (smoothie makeru).
- Oloupeme okurku (případně, pokud máte bio či okurku z vlastní zahrádky, můžete slupku obsahující hodně živin nechat, ale budete mít tzatziki trochu hrubější konzistence) a nastrouháme ji nahrubo, můžeme polovinu i najemno.
- Nastrouhanou okurku dáme na síto na misku, trochu vymačkáme, aby okurková voda vytekla. Okurkovou vodu si dáme zatím stranou.
- Nastrouhanou okurku vyklopíme ze síta do středně velké misky (ve které finálně smícháme všechny ostatní ingredience).
- Nyní se vrátíme k mlýnku (blenderu), kde máme zatím připraveny kešu ořechy. Přidáme k nim citronovou šťávu, trošku okurkové vody (jen tak polévkovou lžíci) a kopr. Umixujeme do krémova.
- Krém přendáme z blenderu do misky s nastrouhanou okurkou a promícháme. Ochutnáme, přisolíme dle chuti, případně vmícháme prolisovaný česnek nebo ještě zakápneme panenským olivovým olejem.
Konzumujeme pokudmožno ihned, případně uchováme v lednici a spotřebujeme nejlépe do druhého dne.
Tip: Některé ingredience na tento raw recept můžete koupit v bio kvalitě například v e-shopu VitalVibe nebo BEWIT »