Velikonoční beránek bez lepku (hrnkový recept)
12.03.2023
Hrnkový recept na bezlepkového velikonočního beránka s vlašskými ořechy. Můžete z toho udělat i menší bábovku nebo hřbet. Jak je libo. Na tento recept byla použita plechová forma Beránek Culinaria o rozměrech cca 29,3 x 19,2 x 7,6 cm, s nepřilnavým povrchem. Vyklopit šel snadno, vymazáno bylo jen trochou kokosového oleje.
INGREDIENCE:
- Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
- Hrnek vlašských ořechů (cca 120 g)
- ¾ hrnku (cca 160 g) mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru
- 3-4 vejce (pokud máte velká, stačí 3, pokud menší, tak raději 4 vajíčka)
- 10 polévkových lžic vlažné vody
- 1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
- Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy
*Vysvětlivka: některé surové třtinové cukry se dají koupit už téměř v práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku. Nemáte-li mlýnek, a máte-li doma jen krystalový třtinový cukr, můžete použít i ten.
POSTUP:
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- V druhé míse si připravíme "suchou směs", tedy smícháme mouku, namleté ořechy a sodu (ořechy nemeleme příliš najemno, ale spíš na malinké kousky).
- Nyní promícháme žloutky a přidáme k nim vlažnou vodu, promícháme metličkou.
- Do mísy ke žloutkům s vodou přidáme cukr a pořádně prošleháme (stačí ruční metličkou).
- Z bílků ušleháme sníh.
- Do mísy se žloutky přimícháme vařečkou přibližně polovinu suché směsi (mouku s ořechy a sodou), a druhou půlku už přidáváme postupně a střídavě - trochu sněhu z bílků a trochu suché směsi. Mícháme opatrně, spíše nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být moc husté, má spíše tekutější našlehanu konzistenci.
- Pečící formu na beránka (příp. na hřbet či bábovku) vymažeme troškou kokosového oleje. Troubu vyhřejeme na 160 °C a pečeme asi 50-60 minut, zkontrolujeme špejlí (nesmí být vlhká či moc lepkavá).
- Vyndáme z trouby a z formy vyklopíme opatrně až po zchladnutí, a necháme vychladnout nejlépe na mřížce.
- Vychladnutého beránka si můžete velikonočně dozdobit. Třeba mu opatrně na krk uvázat mašličku.