Zeleninové jáhloto s domácím petrželkovým pestem

27.08.2018

Bezlepkový recept na jáhlové rizoto alias jáhloto s čerstvou zeleninou a s domácím petrželkovým pestem. Vhodné i pro vegany, vegetariány, celiaky (bezlepkáře) či osoby držící protikvasinkovou dietu. V receptu je i hodně čerstvé zeleniny, díky čemuž si jídlo zachová více vitamínů a dalších živin.

INGREDIENCE (množství upravte dle počtu osob):

  • Jáhly
  • 1 až 2 sladké červené nebo žluté papriky
  • ½ salátové okurky
  • 5 až 8 sušených rajčat marinovaných v oleji
  • Panenský dýňový olej
  • Olivový olej
  • Čínské zelí na oblohu
  • Svazek natě čerstvé petrželky
  • Sůl - nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská či vulkanická sůl


POSTUP:

  1. Dáme vařit jáhly v osolené vodě (dle návodu).
  2. Přichystáme si velkou mísu (nejlépe skleněnou nebo porcelánovou).
  3. Očistíme papriky a okurku, nakrájíme je na malé kousky, které poté dáme do připravené mísy.
  4. Do mísy s nakrájenou čerstvou zeleninou přidáme lžíci dýňového oleje a na malé kousky nakrájená sušená marinovaná rajčata.
  5. Nyní si vytvoříme jednoduché raw petrželkové pesto: V mixéru krátce rozmixujeme omytou nať petrželky s trochou olivového oleje a solí, případně i s česnekem dle chuti.
  6. Jáhly po uvaření přidáme do mísy se zeleninou. Směs (jáhloto) opatrně promísíme a ochutnáme.
  7. Servírujeme a ozdobíme petrželkovým pestem.
  8. Jako oblohu můžeme použít třeba čerstvé čínské zelí