Zeleninové jáhloto s domácím petrželkovým pestem
27.08.2018
Bezlepkový recept na jáhlové rizoto alias jáhloto s čerstvou zeleninou a s domácím petrželkovým pestem.
Vhodné i pro vegany, vegetariány, celiaky (bezlepkáře) či osoby držící
protikvasinkovou dietu. V receptu je i hodně čerstvé zeleniny, díky
čemuž si jídlo zachová více vitamínů a dalších živin.
INGREDIENCE (množství upravte dle počtu osob):
- Jáhly
- 1 až 2 sladké červené nebo žluté papriky
- ½ salátové okurky
- 5 až 8 sušených rajčat marinovaných v oleji
- Panenský dýňový olej
- Olivový olej
- Čínské zelí na oblohu
- Svazek natě čerstvé petrželky
- Sůl - nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská či vulkanická sůl
POSTUP:
- Dáme vařit jáhly v osolené vodě (dle návodu).
- Přichystáme si velkou mísu (nejlépe skleněnou nebo porcelánovou).
- Očistíme papriky a okurku, nakrájíme je na malé kousky, které poté dáme do připravené mísy.
- Do mísy s nakrájenou čerstvou zeleninou přidáme lžíci dýňového oleje a na malé kousky nakrájená sušená marinovaná rajčata.
- Nyní si vytvoříme jednoduché raw petrželkové pesto: V mixéru krátce rozmixujeme omytou nať petrželky s trochou olivového oleje a solí, případně i s česnekem dle chuti.
- Jáhly po uvaření přidáme do mísy se zeleninou. Směs (jáhloto) opatrně promísíme a ochutnáme.
- Servírujeme a ozdobíme petrželkovým pestem.
- Jako oblohu můžeme použít třeba čerstvé čínské zelí