Rostlinné klíčky a mladé výhonky – přírodní zdroj enzymů, minerálů, vitamínů, proteinů

13.02.2015

Rostlinné klíčky, namáčení, klíčení, nakličovadla a čerstvé mladé výhonky, to jsou témata nejen pro příznivce raw food či syrové živé stravy, pro které jsou tyto procesy téměř na denním pořádku. V dnešní době to není nic nového a převratného, o klíčení a konzumování naklíčených semen a obilovin se toho již napsalo opravdu hodně. V současné době si již můžete naklíčené produkty koupit i v supermarketech. Pořídíte tak výhonky řeřichy, vojtěšky, ředkvičky, čočky, mungo fazolí, sojové výhonky a podobně.

Řeřicha - výhonky
Řeřicha - výhonky

Pokud si ale chcete pěstovat svoje vlastní klíčky a výhonky a dopřát si radost z toho, když se vám to poprvé a pak opakovaně podaří a vy vidíte, jak se v tom suchém syrovém semínku či zrnu najednou rodí nový život, tak pro vás bude vhodná nějaká knížka, která se tématu a procesu klíčení a pěstování mladých výhonků věnuje podrobněji. Můžeme si zde představit jednu z těchto knih, kde jsou nejen praktické rady, ale hlavně je to úžasná kniha jak pro příznivce syrové živé stravy, tak pro všechny ostatní, kteří chtějí zregenerovat své tělo a dopřát si alespoň tu a tam tyto živé a živinami a energiemi nabité potraviny. Je to kniha "Klíčení rostlin" od autorky Ann Wigmore, která stojí za přečtení, pakliže ji ještě seženete. Pokud ne, snad vám tato informační ochutnávka alespoň trochu přiblíží důležitost zařazení naklíčených potravin a mladých výhonků do vašeho jídelníčku. Pak už stačí jen koupit nakličovací sadu misek, kterou v obchodech se zdravou výživou vcelku běžně mají, anebo si vyrobit nějaké vlastní domácí nakličovadlo.

Jakou důležitost klíčkům a výhonkům tedy přikládá paní Ann Wigmore?

Čerstvé, tepelně neupravované, klíčky rostlin jsou jedním z nejbohatších a přitom zcela přírodních zdrojů vitamínů, minerálů, aminokyselin (proteinů), tuků i cukrů (polysacharidu škrobu), jaký známe. Jsou biogenní – živé – a svou životní energii mohou předat vašemu tělu. Biogenní potraviny jsou takové, které umožňují vznik nového života. Syrová semena, fazole, zrní a ořechy jsou biogenní, protože mohou naklíčit a dát vzniknout novému životu. Jejich konzumace v naklíčeném stavu znamená pro tělo přísun životní energie, která patří mezi nenahraditelné faktory v potravě.

Když jíte mladý klíček, konzumujete vlastně útlou a snadno stravitelnou rostlinku, která má obrovskou výživnou hodnotu. Při klíčení se ze semene uvolňují v náhlém rozpuku vitality všechny živiny připravené dát vznik plně vyvinuté rostlině. Když jíte klíček, přijímáte doslova to nejlepší, co vám může rostlinné semínko v oblasti výživy nabídnout. Semena, naplněná živinami potřebnými pro růst rostliny a vybavená životně důležitými enzymy, jsou skutečným centrem života.

Během klíčení dochází v semenu k aktivaci enzymů. Již několik minut poté, co jsou semínka ponořena do vody, začínají enzymy štěpit zásobní látky obsažené v semeni na jednodušší a pro člověka lépe stravitelné formy. V naklíčených rostlinách, stejně jako v ostatních nepřevařených potravinách, jsou všechny živiny vyváženy v přirozeném poměru, který je optimální pro jejich využití lidským tělem. Vařením tuto rovnováhu zničíme a rozbijeme molekulární strukturu živin.

Kromě enzymů, které představují významnou pomoc procesu trávení, obsahují klíčky i životně důležitý faktor – energetické proudy, které protékají každým žijícím tělem a odlišují je od těl mrtvých. Naklíčené rostliny jsou biogenní – živé.

Například rostlinné bílkoviny jsou nejkvalitnějšími proteiny, které jsou nám dostupné, a klíčící rostliny jsou jimi doslova nabité. Aminokyseliny, obsažené v rostlinných klíčcích, mohou vylepšit váš zdravotní stav a výrazně zvýšit vaši zásobu energie a tím i vaši vitalitu. Stejně tak obsahují naklíčené rostliny všechny potřebné vitamíny a snadno využitelné minerály a stopové prvky.

Nesmíme opomenout další velmi důležitou složku naklíčených rostlin, kterou je chlorofyl. Jeho první funkce je přijímání energie ze slunečního světla – něco na způsob sluneční baterie. Druhá jeho funkce je ta, že chemické prvky obsažené v chlorofylu jsou využitelné pro tvorbu hemoglobinu.

Životní energie obsažená v naklíčených rostlinách stimuluje v těle jeho vrozenou schopnost sebeočisty a sebeuzdravení. Vážné degenerativní změny mohou být díky nim zpomaleny a někdy i zcela zvráceny.

Naklíčené rostliny jsou vskutku potravinami nové generace a také naší regenerace. Klíčky však byly součástí stravy a lékařství mnoha východních i západních kultur. Jejich použití je starší než bible. Starobylé rukopisy dokazují, že například Číňané se již okolo roku 3000 př. n l. pravidelně živili naklíčenými fazolemi.

Další důležitá součást našeho jídelníčku, jakou je čerstvá (tepelně neupravená) zelenina a ovoce, se označuje jako bioaktivní. Je v ní sice obsaženo velké množství vitamínů, minerálů, proteinů i enzymů a samozřejmě může významně přispět k celkovému tělěsnému zdraví, není však schopna dát vznik novému životu.

Jíme-li tepelně neupravené syrové rostlinné klíčky, máme tím výborný zdroj důležitých enzymů, které pomáhají trávit bílkoviny, cukry i tuky. Čím bohatší je klíček na nějakou danou biomolekulu, tím více obsahuje i enzymů potřebných k jejímu štěpení. Čočka, která má vysoký obsah bílkovin, tak má více proteázy než třeba cizrna, která obsahuje více škrobu a tím i amylázy. Tyto enzymy nepomáhají našemu tělu trávit pouze dané klíčky, ve kterých jsou obsaženy, ale i ostatní potraviny, které jíme.

Živé potraviny umožňují tělu šetřit zásobu vnitřních enzymů a stimulují metabolismum i regeneraci tkání.

Enzymy v potravě jsou klíčem k úspěšnosti životního stylu založeného na živých potravinách, protože přinášení životní energii z těchto potravin do vašeho těla. Dostatek enzymů v biogenních a bioaktivních potravinách je tím faktorem, který je odlišuje od ostatních jídel.

Čerstvé rostlinné klíčky jsou v okamžiku, kdy je jíme, živé a na vrcholu své výživné hodnoty. Po jejich snězení nám pomohou se svým strávením, čímž poskytují našemu tělu tak potřebný odpočinek a energii k tomu, aby mohlo opravovat a regenerovat samo sebe.

Potrava bohatá na enzymy, jako jsou klíčící rostliny nebo čerstvé ovoce a zelenina, je tím nejdůležitějším faktorem při zpomalování procesu stárnutí.


Tolik tedy ochutnávka z knihy "Klíčení rostlin od Ann Wigmore". Snad vám to pomohlo si udělat lepší obrázek o důležitosti naklíčených potravin, čerstvých výhonků a také čerstvého ovoce a zeleniny.

Tolice vojtěška - Alfalfa
Tolice vojtěška - Alfalfa

Zdroj informací: Kniha "Klíčení rostlin - jak pěstovat naklíčená semena pro Váš jídelníček", Ann Wigmore (Nakladatelství Pragma).