Rozhovor s Cecílií Jílkovou: „Mojí motivací bylo zdraví a maximalizace mého potenciálu"
I tentokráte jsem pro Vás připravila rozhovor s další odvážnou ženou, která se vrhla do světa raw food a posunula svůj život novým směrem. Tou ženou je Cecílie Jílková, která se aktuálně (mimo jiné) věnuje zejména výživovému poradenství. Přijměte touto cestou další povzbuzení a inspiraci.
Milá Cecílie, v úvodu našeho rozhovoru Vás poprosím, abyste se čtenářům tohoto webu nejprve trochu představila.
Cecílie: "Jmenuji se Cecílie Jílková, je mi 31 let, bydlím s manželem a
pětiletou dcerou v Praze a než jsem se začala věnovat výživovému
poradenství, bylo mým hlavním povoláním psaní všeho druhu. Jsem
spisovatelka, publicistka a scenáristka. Ve volném čase dělám webové
stránky, logotyp, grafiku a občas si zahraji někde se svou kapelou."
To zní velmi zajímavě. Vnímám Vás jako velmi tvořivou osobnost. V jaké kapele hrajete a na jaký nástroj? Prozradíte?
Cecílie: "Odmalička jsem chodila na zpěv – sólový i sborový. Kromě
klavíru, který mě ale moc nebavil, jsem se učila také na kytaru. V
kapele Dzewucha jsem především jako zpěvačka. Náš repertoár sestává z
lidových písní, které mě v dětství naučil tatínek (původem z Valašska).
Občas je některá z písní trochu poupravená, táta si totiž rád přidával
vlastní sloky. Já zase ráda experimentuji s melodií a frázováním.
Společně s kapelou tak dáváme písním trochu jinou, současnější podobu."
Pojďme nyní zpět k tématu syrové stravy. Kdy jste se poprvé
setkala s pojmy syrová strava, raw food či vitariánství? Vybavíte si tu
situaci?
Cecílie: "Mám dojem, že to bylo v dokumentu "Na jídle záleží", na který
jsem narazila, když jsem si hledala nějaké informace o rostlinné
stravě."
Co bylo Vaší hlavní motivací, která Vás dovedla k tomuto způsobu stravování?
Cecílie: "Jednoznačně zdraví a snaha o maximalizaci mého potenciálu – jak energetického, tak psychického."
Jíte 100% syrovou živou stravu nebo si tu a tam dáte i něco, co není 100% raw?
Cecílie: "Naprostou většinu času jím raw. Nebazíruji ale na detailech a
klidně používám do jídel například tamari, které není raw. Když cestuji,
dám si také ráda občas dobrou zeleninovou polévku, rybu nebo nějaké
plody moře. Vždy ale s přílohou z čerstvé zeleniny. Čas od času si dám
kávu nebo víno."
Jakých výsledků zdravotních či jiných jste dosáhla během let, kdy konzumujete syrovou živou?
Cecílie: "Mnoho let jsem bojovala s nadváhou a špatným trávením. Čím víc
jsem ale pronikala do problematiky výživy, tím mi bylo lépe, váha šla v
průběhu posledních tří let dolů o 23 kg, což byla zásluha vědomostí
aplikovaných v praxi. Co se týče redukce, měla jsem dobré výsledky i na
vařené stravě, ale teprve po přechodu na čerstvou stravu došlo k
pozitivním změnám psychiky, imunity, vitality, spánku a konečně začalo
úplně správně fungovat trávení. Kdybych o živé stravě věděla dřív,
patrně bych váhu redukovala rychleji a byla bych u toho víc v pohodě.
Důležité ale je, že nakonec jsem tu cestu našla"
Jaký máte názor na syrové maso (tatarák z lososa, hovězí
tatarák...), syrové vejce, syrové mléko, výrobky ze syrového mléka a
také na včelí med?
Cecílie: "Kromě medu, který je superpotravina a každému jej doporučuji,
nepovažuji za dobrý nápad konzumovat výše uvedené. Hrozí nákaza
parazity, salmonelóza. V mléce, které není pasterizované, mohou přežívat
patogenní mikroorganismy. Hrozí přenos tuberkulózy, klíšťové
encefalitidy, boreliózy, brucelóza, stafylokokové, streptokokové a
enterokokové infekce z kravského vemene."
Používáte nějaká sladidla, dochucovadla či fermentované výrobky? Jaké?
Cecílie: "Jako sladidlo používám při tvorbě jídel v restauraci Plevel
nejvíce datle a fíky, v menší míře sirup z agáve. Ale doma pro sebe a
rodinu používám med, protože nikdo z nás proti němu nemá námitky. K
dochucení pokrmů používám již zmíněné tamari, jablečný ocet a také
lahůdkové droždí."
Taková standardní a vcelku ožehavá otázka. Jak zajišťujete pro své tělo hojně diskutované vitamíny D a B12?
Cecílie: "Obsah B12 v rostlinných zdrojích je velmi variabilní a
nepředstavuje spolehlivý zdroj minimální denní dávky, proto B12
suplementuji v tabletách. Vitamin D je obsažen v rostlinných olejích a
ořechách, ale tělo si jej také dokáže vyrobit samo z cholesterolu a
ultrafialového záření, takže se ráda sluním"
Jsou nějaké potraviny, které sice jsou raw food, ale kterým se z nějakého důvodu vyhýbáte? Které a proč?
Cecílie: "Nepiji příliš ovocných šťáv kvůli absenci vlákniny, která snižuje glykemický index ovoce."
Existují nějaké činnosti nebo projekty, které se do Vašeho života připletly díky syrové stravě?
Cecílie: "Internetové stránky www.najimseazhubnu.cz
vznikly na základě mých zkušeností s hubnutím a syrovou stravou. V
současnosti také spolutvořím menu veganské a vitariánské restaurace
Plevel v Praze."
Mohla
byste čtenářům, kteří se syrovou stravou začínají, říci pro lepší
představu, jaký bývá Váš jídelníček na jeden den? Nějaký takový typický
den Cecílie z hlediska jídla a pití? Od rána až do večera?
Cecílie: "Ráno začínám nápojem ze zeleného ječmene. Po půlhodině si dám
půl litru vlažné vody s citrónem. Po další půlhodině jím buď ovoce (v
létě) nebo pohanku v makovém mléce s banánem a goji, případně nějakou
podobnou variaci. Během dopoledne jím minimálně každé dvě hodiny, teď v
létě především ovoce. Odpoledne už mám v jídelníčku spíše zeleninu,
semena, ořechy, sušené plody. Teď v létě ale tuky ustupují sacharidům a
stravu mám odlehčenější, složenou de facto z 90 % z ovoce, zeleniny a
sušených plodů. Denně vypiji minimálně dva litry vody (mezi jídly)."
Podstupujete během roku nějaké pravidelné, možná sezónní, očisty či detoxikační kúry?
Cecílie: "Necítím vůbec potřebu. Občas si ale dám hřebíčkovou
antiparazitální kůru, protože parazitů je v čerstvé stravě také dost."
Máte nějaké další sny či vize, které souvisejí s raw food, a
které byste si chtěla splnit? Pokud nejsou zatím jen Vaším tajemstvím?
:-)
Cecílie: "Jsem spokojená :-). Chci se ale určitě co nejdříve podívat
někam do tropů a otestovat stravu z místního čerstvého a zralého ovoce."
Máte také dojem, že se komunita a povědomí o syrové stravě
rozrůstá? Vnímáte ten vývoj od doby Vašeho vlastního prvního setkání s
raw food? Jaké máte z toho pocity?
Cecílie: "Čím dál víc lidí si uvědomuje, že strava bezprostředně
ovlivňuje kvalitu našeho života. Spolu s tím roste i počet lidí, kteří
se zajímají o raw food. Považuji za úspěch, že se o vitariánství píše už
i v časopisech distribuovaných do lékařských zařízení. Zaznamenala jsem
také zájem některých známých osobností o zelené potraviny a
vitariánskou stravu. Celkově to vše považuji za příznivý vývoj, jen se
trochu bojím neověřených informací na internetu, protože řada lidí stále
považuje toto médium za spolehlivý zdroj. Měli by si však uvědomit, že i
na Wikipedii jsou občas chybné informace a že si nelze stavět
jídelníček dle toho, co si přečtu v jakémsi pochybném článku. Lépe
třikrát si vše ověřit, než později litovat…"
Je
něco, co byste závěrem dnešního rozhovoru poradila začínajícím
"syrovojedlíkům"? Na co si mají dát lidé při přechodu na syrovou živou
stravu pozor?
Cecílie: "Jednoznačně na deficit vápníku, zinku, železa, jódu, selenu,
vitamínu D a vitamínu B12. Také si hlídejte příjem tzv. "rychlých"
sacharidů (již zmíněné ovocné šťávy) a přemíru tuků (ořechy, semena).
Tuky by neměly nikdy přesáhnout hranici 30 % celkového denního příjmu
energie. Je potřeba si také uvědomovat spojitosti. Jeden vitamín
napomáhá vstřebávání jiného prvku atd. Není úplně jednoduché vyladit si
jídelníček dle svých potřeb tak, aby nám opravdu nic nechybělo. A to se
týká každé stravy – vařené, masité, vegetariánské, syrové. Obecně
doporučuji chodit pravidelně na krevní testy, i kdyby jen pro váš dobrý
pocit, že nic nezanedbáváte. Na druhou stranu ale už jen tím, že
začnete konzumovat čerstvou rostlinnou stravu v míře větší než 50 %
denního příjmu, děláte pro své tělo velkou službu a výsledky sami
pocítíte. Takže se toho nebojte :-)".
Děkuji Vám za rozhovor.
Sylva
10. července 2013
Pozn.: Rozhovor byl v roce 2013 pořízen pro původní partnerský tematický web syrova-strava.cz.