Spirulina – modrozelená sinice, rostlinný zdroj bílkovin, chlorofylu, vitamínů a minerálů
Spirulina (Arthrospira maxima) je jednobuněčná kyanobakterie a jedna z prvních forem života. Většina zdrojů, výrobců a prodejců Spiruliny uvádí, že jde o sladkovodní sinici, ale že v původním přírodním stavu ji můžeme nalézt i v teplých tropických mořích. Předtím, než byla lidmi kultivována, představovala potravinový zdroj pro kultury v Mexiku a Africe. V dnešní době je sinice Spirulina pěstována ve velkých sladkovodních rybnících. Pak je sušena za nízkých teplot a mechanicky zpracovávána na prášek.
O znovuobjevení této zelené superpotraviny se zasloužil kolem r. 1960 botanik Jean Leonard, kterého na jeho francouzsko-belgické expedici do Afriky zaujal tradiční modrozelený koláč "Dihe" podávaný tamějším obyvatelstvem.
Spirulina patří mezi modrozelené sinice, protože kromě chlorofylu obsahuje také modré barvivo fytocyanin.
Podobá se tak trochu drobné pružince - spirále. Od toho je odvozen i
její název "spirulina". Dokáže se rychle množit a tvořit velké kolonie
spirálovitého tvaru.
Spirulina je bohatým zdrojem přírodních rostlinných bílkovin, chlorofylu, širokého spektra vitamínů, minerálů a dalších živin. Podporuje imunitní systém, čímž přispívá k přirozené obranyschopnosti, a je vhodná jako doplněk stravy i pro vegany.
Z vitamínů můžeme zmínit například:
- vysoký obsah vápníku
- vysoký obsah železa
- řada vitamínu B (B1, B2, B3, B6, B12)
- vitamín A, C, K
- u některých druhů uvádí výrobce i vitamín D
- beta karoten
- draslík
- kyselinu listovou
- a další.
Sinice Spirulina je vlastně takový přírodní multivitamín.