Zelené potraviny pro zdraví – mladý ječmen, mladá pšenice, chlorella, spirulina...
Pravděpodobně jste se již setkali s pojmem zelené potraviny, zelené nápoje, zelené zdraví, zlené superpotraviny, green food, supergreens. Pod názvem zelené potraviny se rozumí převážně tzv. výživové doplňky, i když jde vlastně o potraviny, jako jsou například mladý ječmen, mladá pšenice, řasa chlorella a sinice spirulina, nebo třeba vodní chaluha Kelp (Ascophyllum nodosum) či dobře známá Tolice Vojtěška - Alfalfa (Medicago sativa). Všechny tyto zelené potraviny obsahují řadu prvků, živin a vitálních látek velmi prospěšných pro lidský organismus. Jsou to takové zelené výživové pokladnice, které pomocí přirozených synergických efektů působí na naše zdraví.
Narozdíl od potravinových doplňků, které jsou často vytvářeny člověkem preparováním různých látek (vyjmutých z jejich přirozeného celku) a skládáním do nějakého lidskou rukou vytvořeného poměru/komplexu – nového produktu, jsou tyto zelené potraviny namíchány Přírodou samotnou, a né v žádné lidské laboratoři. Zelené potraviny jsou koktejlem živin v přirozené původní podobě. Ano, sice zde k nějakému lidskému zásahu přecijen došlo, ale obvykle jde pouze o šetrné usušení/dehydrataci za nízkých teplot a vytvoření prášku nebo tablet, aby se větší množství těchto super potravin dostalo na náš stůl pohodlně a rychle.
Společné mají tyto zelené potraviny to, že mají vysoký obsah chlorofylu – zeleného rostlinného barviva, které umožňuje fotosyntézu. Molekuly chlorofylu mají jedinečnou schopnost přetvářet sluneční energii na chemickou. Tato chemická energie je následně využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku, látek nezbytných pro život na Zemi. Pozoruhodnou vlastností chlorofylu, která přitahuje pozornost vědců i laiků, je fakt, že struktura chlorofylu je skoro stejná jako struktura hemoglobinu. Chlorofyl se uplatňuje při tvorbě krve a zlepšuje metabolismus organismu. Chlorofyl má hojivé účinky, působí bakteriostaticky, deodoračně a má řadu dalších ochranných účinků na kůži. Antimikrobiální protizánětlivé vlastnosti chlorofylu se využívají také například v zubních pastách. Vykazuje též protirakovinové účinky.
Kromě chlorofylu obsahují zelené potraviny další cenné biologicky aktivní látky, jako stopové prvky, minerály, vitamíny, rostlinné bílkoviny, sacharidy, tuky a podobně. Zelené potraviny lze chápat i jako takovou koncentrovanou zeleninu. Například jedna lžička prášku z mladého ječmene obsahuje tolik vitálních látek jako dvě velké bio brokolice v syrovém stavu.
Díky své zásaditosti zelené potraviny vyrovnávají pH v těle a tím navrací rovnováhu překyselenému organismu, což je v posledních letech velmi rozšířený problém a pravděpodobná příčina mnoha civilizačních onemocnění.
Zelené potraviny jsou výživovou základnou.
Přestože nejsou "lékem", tak léčí.
Proč tedy nevyzkoušet zařadit do svého pravidelného jídelníčku Mladý ječmen a chlorellu pyrenoidosu a další zelené potraviny namísto polykání laboratorně vytvořených a chemických látek a pilulek?
Tím není řečeno, abyste hned vyhodili všechny léky, které na doporučení Vašeho lékaře užíváte, ale zvažte a případně se poraďte se svým lékařem, zda zelené potraviny nepřidat do jídelníčku jako podpůrnou léčbu a zároveň prevenci.
O jednotlivých typech zelených potravin se více dočtete v samostatných článcích:
- Mladý ječmen
- Mladá pšenice
- Chlorella
- Spirulina
- Kelp
- Tolice Vojtěška (Alfalfa)
Tyto a další zelené produkty v top kvalitě můžete nakoupit například v e-shopu BEWIT zde »