Vita recepty

Zde na vás čekají domácí bezlepkové recepty, bez laktózy či úplně bez živočišného mléka, recepty bez bílého cukru, bez umělých barviv a dochucovadel, veganské recepty i vegetariánské recepty a další vita recepty dle posledních trendů tzv. zdravé výživy, včetně receptů na vánoční cukroví. Ve většině receptů najdete surový třtinový cukr nebo kokosový cukr a podobná zdravější přírodní sladidla. Místo živočišného mléka pak například mandlové, rýžové, sójové či kokosové "mléko".

Jednoduchý a rychlý recept na sladký kakaovo-banánový tofu krémový dezert s malinami. Veganský a bezlepkový recept, bez přidaného cukru. Jako sladidlo stačí lžička javorového nebo agáve sirupu, případně kokosového nektaru. Když navíc použijete čistý raw kakaový prášek, zvýšíte tak nutriční hodnotu tohoto dezertu.

Veganský recept na brokolicovou krémovou polévku s kešu ořechy, trochou brambor a dýňovým olejem. Lahodně krémová polévka, do které jsou zakomponovány nepražené kešu ořechy a panenský dýňový olej tak, aby nebyly znehodnoceny vysokou tepelnou úpravou. Polévku můžeme při servírování posypat loupanými konopnými semínky a zvýšit tak její výživovou...

Brambory, červené papriky kapie a červená cibule. Základ pro veganskou kapiovo-bramborovou "kaši". Tuto "kašovitou hmotu" můžete použít různě – dle příležitosti, nálady a chuti. Hned po vyrobení je kaše ještě teplá, takže ji můžete použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, po vychladnutí pak třeba namazat na pečivo jako pomazánku nebo ji podávat jako ...

Jednoduchý recept na domácí bramborovo-dýňovou polévku ze zelené dýně. Veganská, bezlepková polévka. Můžete použít samozřejmě i jiné druhy dýní, polévka bude mít různé barevné odstíny. V tomto receptu jsem použila štýrský dýňový olej, který má krásnou ořechovou vůni a výraznější chuť. Je to olej, při jehož výrobě došlo k pražení, takže není již...

Recept na domácí cizrnový humus (hummus, hoummos). Oblíbená vegetariánská pochoutka, pocházející pravděpodobně z oblastí Středozemí a blízkého Východu. Humus najdete v receptech libanonské kuchyně, turecké a řecké kuchyně, ale také třeba marocké kuchyně. Cizrnový humus se dá konzumovat jako pomazánka na pečivo nebo jako kaše, ke které přikusujete...

Recept na domácí bramboračku s červenou čočkou, čerstvou mrkví a dýňovým olejem. Polévku si můžete udělat hodně hustou anebo řidší, podle toho, jak máte polévky raději. Hustotu ovlivníte navýšením nebo ubráním brambor nebo čočky. Polévka je přirozeně bezlepková, veganská a bez přidaného cukru. Ocení ji i možná příznivci syrové stravy alias raw...